Magazin

Održivi dom koji se stapa sa krajolikom

Kada se bračni par sa kćerkom tinejdžerkom obratio arhitektici Kirsten Johnstone da dizajnira njihovu novu kuću u Melbourneu, zatražili su ekološki prihvatljiv dom koji bi pružio prostor za sve faze porodičnog života. “Ovo im je bilo prvo iskustvo u radu s arhitektom i bili su potpuno angažovani u procesu”, kaže Johnstone. “Željeli su dom koji će potaknuti sličan napredni dizajn u susjedstvu– i oduševljeni su kad prolaznici i susjedi komentiru dom.

Kirsten Johnstone Architecture stvara održiv dom koji se stapa s krajolikom s paletom materijala nabijene zemlje, betona i drveta.

Bilo je neophodno da dom osjetljivo reagira na lokaciju koja ima oblik slova L i nalazi se u značajnom pejzažnom sloju u Blackburnu, jedinstvenom predgrađu Melbournea. Okolina ima strogu zaštitu drveća i kontrolu planiranja, što je značajno uticalo na plan kuće. “Ograničeni uslovi planiranja ograničili su visinu ovog novog doma, pa sam dizajnerskim tehnikama stvorio lagan, prozračan dom – linearne zidne obloge, spuštenu podnu ploču do prednjeg dnevnog boravka, stepenasti strop između trpezarije i stražnjeg dnevnog boravka i različite materijale “, kaže Johnstone. “Ovo u potpunosti prikriva stvarnost da je ovo kuća skromnih dimenzija po prigradskim standardima.”

Nekretnina u Blackburnu vrlo je tražena, a lokalni stanovnici snažno su motivisani da ulože prigovore na bilo koju aplikaciju za planiranje gradnje koja se smatra neprikladnom ili neosjetljivom. “Područje se čini kao tajni džoker u redovnim prigradskim ponudama”, kaže Johnstone. “Jako je pošumljeno autohtonim i egzotičnim drvećem, a tamo je vrlo aktivna ekološka grupa lokalnih stanovnika.”

Kao odgovor na propise, Johnstone je dizajnirala dom koji proslavlja sirove, taktilne prirodne materijale. Koristila je drvo i spolja i iznutra kako bi ujedinila izgrađeni oblik, a betonski podovi prekrivaju nivo tla. Nabijeni zemljani zid štiti sjeverozapadni ugao dnevnog boravka otvorenog plana od zapadnog sunca.

 

Lokalno drvo održivog izvora koristi se u cijelom domu zbog svoje ljepote i kredibiliteta – a Johnstone je eksperimentisala s različitim profilima, vrstama drva kako bi rezidencija bila prožeta teksturom i karakterom. Na primjer, ispred kuće, dva različita profila od istog drveta stvaraju suptilan kontrast u završnoj obradi.

“Korištene sirovine pružaju opipljivu vezu s krajolikom, tamnim tonovima obloge koji podsjećaju na lokalno drveće eukaliptusa”, kaže Johnstone. “U početku sam bila zabrinuta oko korištenja različitih drvenih materijala na različitim aplikacijama, ali vrlo sam sretna što jesmo! Pruža prekrasnu toplinu dizajnu koja ne bi bila ista da smo se pridržavali jedne boje ili vrste. Takođe omekšava potencijalno tvrđi rub betonskih podova, nabijenih zemljanih zidova i vanjskog pločnika od plavog kamena. ”

 

Ugrađeno sjedište u vidu sanduka na drvenom dijelu terase nudi vanjski prostor za ugodne trenutke na suncu. Ovo je područje zasjenjeno dubokim strehama nastalim produženjem stropa drvenih letvi prema van.

 

“U cijeloj kući se, sučeljavanje javnog i privatnog prostora i izloženosti naspram zaštite, istražuje na različite načine. U povlačenju dnevnog boravka, veliki ugaoni prozor prislonjen je na skrivena ulazna vrata. Vanjska zidna obloga nastavlja se u sobi, zamagljujući liniju između unutarnje i vanjske strane i stvarajući divan kutak koji je gotovo u vrtu. Također pruža priliku za komunikaciju sa susjedima i prolaznicima.”

“Postoji nešto suštinski razigrano u sjedenju na dubokim izbočinom prozora s knjigom”, kaže arhitektica Kirsten Johnstone.

Ulaz – koji je pametno prikriven unutar drvene fasade – vodi u hodnik, s pomoćnim dnevnim boravkom s lijeve strane. U ovu sobu se spušta preko dugačke betonske stepenice i ima predimenzionirani ugaoni prozor s pogledom na ulicu. Ovdje se vanjska obloga prenosi u unutrašnjost formirajući široku oblogu sjedala i klupe.

Prolazni trpezarijski prostor definisan je stropom od drvenih letvi koji se proteže vani na dubokoj strehi i preklapa u obliku balustrade na gornji balkon. Dvostruka staklena vrata s crnim okvirom između trpezarije i terase otvaraju se kako bi porodica mogla uživati na otvorenom prostoru tokom toplijih mjeseci.

Otvorena trpezarija nalazi se između dnevne sobe i kuhinje, a sa kliznim vratima može se zatvoriti ulazni hodnik.

 

Zidovi iza kamina su nabijena zemlja debela 400 milimetara, a na licu mjesta ih je formirao specijalni izvođač. Materijal ne samo da daje toplinsku masu kako bi zaštitio unutrašnjost od velikog toplotnog opterećenja ljeti, već i tokom zagrijavanja prostora kaminom koji se koristi u zimskim mjesecima kako bi se osiguralo lagano oslobađanje topline u glavnom dnevnom boravku.

 

Paleta materijala je suptilna, s nekoliko karakterističnih elemenata. Na primjer, u kuhinji bijeli ormarići odgovaraju zidnoj završnoj obradi za besprijekoran izgled, dok je mramorna radna ploča naklonost italijanskom naslijeđu vlasnika i pruža prirodnu žarišnu tačku za zabavu.

Pozadina u kuhinji je klizni prozor bez okvira koji nudi prirodnu poprečnu ventilaciju. Trenutno uokviruje ogradu od isušenog drveta, ali kako uređenje vrta bude raslo, zelenilo će biti vidljivo.

 

Više privatnih prostora – spavaće sobe i kupaonice – nalaze se na drugoj etaži. Glavna spavaća soba koja ima kupatilo i garderobu nalazi se na sjevernoj strani kuće, dok su dvije manje spavaće sobe odvojene zajedničkim kupatilom smještene na jugu.

Glavna spavaća soba ima veliki prozor sa pogledom na istok i drvenu klupu s ladicama ispod. Prozor okrenut prema sjeveru pruža prirodnu ventilaciju preko kreveta i zaštićen je od pogleda sa drvećem.

 

Garderoba sadrži izrađenu stolariju po mjeri sa ukopanim ručkicama i visokim prozorom koji uokviruje drveće. Vertikalni prozori preplavljuju kupaonicu s prirodnim svjetlom.

“Volim da koristim različite oblike prozora za uokvirivanje pogleda na različite i neočekivane načine kako bih stvorila interes i pružila jedinstveno iskustvo u određenom prostoru”, kaže arhitektica Kirsten Johnstone. “Na primjer, ugaoni prozor u radnoj sobi na spratu, s dubokim otvorom iznad radne plohe, potpuno se razlikuje od glavne spavaće sobe s ogromnim prozorom, ali oba uokviruju tihi pogled na krošnje drveća.”

 

Dvorištu i zabavnom prostoru – koji sadrži popločane pločice od kamena i domaće biljke – pristupa se kroz staklena klizna vrata iz kuhinje. Mali nadzemni bazen eliminira potrebu za tradicionalnom ogradom bazena, koju klijenti nisu ni željeli.

Održivost je bila ključni dio projektovanja i bilo je neophodno stvoriti dom koji će odgovarati lokalnim klimatskim uslovima. Ovaj cilj postignut je upotrebom mnogih prozora, koji ne samo da unose izdašno dnevno svjetlo, već se mogu otvoriti i prilagoditi kako bi se osigurala prirodna ventilacija. Pored toga, prozori od poda do stropa zamagljuju granicu između unutrašnjeg i vanjskog prostora.

 

Plan prizemlja,sprata I pogled autorice Kirsten Johnstone Architecture. “Kuća ima čvrsto riješen i pažljivo kuriran tlocrt koji je odgovorio na sve elemente zahtjeva ove tročlane porodice”, kaže Johnstone.

 

Foto: Tatjana Plitt

http://www.dwell.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *