Magazin

Londonski stan nadahnut skandinavskim stilom

Zavirite u porodičnu kuću britanskih dizajnera enterijera Tollgårds. Imovina, nazvana Whitecroft, nalazi se odmah pored Londona u Beaconsfieldu. Smješten u ulici okruženoj drvećem, ovaj savremeni dom ima vrt koji se spušta do stare šume, iz kojeg se sa svih prozora pruža pogled na drveće. Dizajneri izbjegavaju klišeje skandinavskog uređenja, poput hyggea, umjesto toga daju prednost hrabrim bojama i industrijskoj vibri. Prostori otvorenog plana okupljaju eklektične kolekcije, prirodne materijale i mogućnosti za porodični život.

To je kuća sa 6 spavaćih soba i 3 sprata koja je sagrađena 2014; išli smo za “novom” umjesto za kućom iz klasičnog razdoblja. Pokušali smo poštovati savremeni koncept kuće, ali smo unijeli teksturu, toplinu i boju gdje god smo mogli”, objašnjava Monique Tollgård. Enterijeri koji su nadahnuti skandi stilom nisu rijetki. “Stereotipni skandi izgled jednostavan je s nekoliko klasika dizajna. Švedski stil dizajna uvijek će biti u trendu, ali ne slavi individualnost – u Londonu su ljudi kreativniji s dizajnom kuće ”, objašnjava Monique svoj funky spin u svom domu u skandinavskom stilu.

ULAZ

Skulpturalni konzolni sto daje posebnost ulaznom hodniku. Funkcionalna skulptura“ bila je ključna inspiracija za svaki prostor. Steffan Tollgård objašnjava: „funkcionalna skulptura jedna je od crvenih niti  koja prolazi kroz dizajn vlastitog doma, zarobljen u raznim svjetiljkama američke proizvodnje, kao i betonskom bazenu, metalno obloženom kuhinjom, glavnim kupatilom i upečatljivim metalnim kaminom u dnevnom boravku.

Umjetničko djelo o njihovim putovanjima po mjeri daje vrlo lični pečat.

Kao dizajnersku praksu, Tollgårdovi koriste skandinavski pojam crvene niti u svakom projektu kao stenografiju za opis kreativnog dizajnerskog DNK koji prolazi kroz projekat. Tema koja ga čini jedinstvenim. Spajajući tragove iz arhitekture, kulturne historije, okoliša, osobnosti njihovih klijenata i životnih pitanja koja treba riješiti dizajnom, crvena nit povlači zaštitni okvir oko projekta, povezujući arhitekturu s enterijerom, klijenta sa dizajnom.

DNEVNI BORAVAK

Ostarjelo drvo sa ambara, brunirani metal i prirodne tkanine i vlakna omekšavaju arhitektonske linije i pomažu u unošenje vanjskih postavki u kuću. Tekstura je jedan od najvažnijih sastojaka dizajnerske palete koja se provlači kroz životne prostore i pomaže da se u enterijerima osjeća moderno, ali ne i hladno.

Ubrizgali smo boju kroz umjetnost, jastuke i dodatke i stvorili male vinjete kroz kuću zbog kojih zastajemo i pamtimo, razmišljamo ili se samo smiješimo. Zovemo ih uglovima razmišljanja ”, dodaje Staffan.

Obožavamo našu ogromnu sofu u obliku slova L dizajn potpisuje italijanski brend Living Divani, oživljenu veselim jastučićima u grafikama stila sa sredine prošlog vijeka engleske dizajnerice Eleanor Pritchard. Dizajnerski etos koji koristimo hrabar je, ali ne i drzak, što se može vidjeti iz četiri apstraktna umjetnička djela tačkica i pruga iza sofe mladog britanskog umjetnika Marka Francisa “, kaže nam Staffan.

Dodaje: „Odabrali smo fantastičan kamin na drva Skantherm za dnevnu sobu – on je i arhitektonska žarišna točka, kao i zaista sjajan izvor toplote tokom zime. Pravilna funkcionalna skulptura.”

TRPEZARIJA

Dizajniranje s „industrijskim zanatima“ ; Čvrste kožne i čelične stolice za jelo imaju istrošeni kvalitet kože, stolice su prilagođene djeci i mogu se obrisati od bilo kakvog prosipanja. “Nismo težili stvaranju savršenog doma, mramorni trpezarijski stol nije pogodan za porodični nered, ima tragove i ogrebotine, ali mramor je postojan, taktilan i volimo savršenu nesavršenost koju naš život postepeno utiskuje u njega,” Monique kaže.

SOBA ZA ODMOR

Iza prostora trpezarije nalaze se klizna vrata koja se otvaraju i vode u ugodnu prostoriju u kojoj se može udobno smjestiti i gledati televizor. Staffan je nekada radio na filmu, što je uticalo na njegov pristup dizajnu. „Volimo dizajnirati s konceptom, što duže ostanete u sobi, to više pronađete. Poput filma, što više gledate, to više primjećujete. Iza svakog ugla trebali biste pronaći barem jednu stvar koja privlači vašu pažnju, smjelo umjetničko djelo, komad namještaj ili skulpturu.

TERASA I VRT

Dnevni boravak i trpezarija gledaju na terasu i vrt sa druge strane, a s otvorenim vratima čini se da ste baš u vrtu.

SPAVAĆA SOBA 

Staffan Tollgård odlučio se za sjajni londonski luksuzni izgled glavne spavaće sobe. “Rekonfigurirali smo sobu kako bismo dodali više prostora za odlaganje iza kreveta s ormarima od poda do plafona u mekanom glinenom finišu, i krevet pozicioniran prema središtu sobe s uzglavljem i ostrvom za odlaganje presvučenim u obnovljeno drvo austrijske štale.”Za dodavanje karaktera i udobnosti ublažen je srebrno sivom tkaninom. Krevet je slojevit i teksturiran zečjim krznom, vunom, lanom i pamukom. “Za noćne ormariće odabrali smo švedski, avangardni namještaj koji je dizajnirao švedski dizajn studio Front for Porro”, dodaje Staffan.

KUPATILO 

Glavno kupatilo je još jedan raskošno skulpturalni prostor, sa predivnom kadom i upečatljivim 3D umjetničkim djelima iznad nje.

 

DJEČIJE SOBE

Dječije spavaće sobe volimo dizajnirati tako da budu zabavne, ali ne pretjerano dječje ili pretežno jednobojne. Dječje sobe trebaju funkcionirati kao radno okruženje, igra i spavanje. Volimo prepoznati jedinstvene ličnosti djece s otvorenim prostorom za pohranu kako bi personalizirali svoj prostor s puno boja, tekstura i uzoraka “, objašnjava Monique.

Sviđa nam se jedan hrabar zid u boji, često iza kreveta, tako da nije prevladavajuće kada će djeca spavati noću. Grafite stavljamo iza zida spavaće sobe našeg najstarijeg sina. Dječja soba može biti najkorisnija u dizajniranju kuće, jer može donijeti unutrašnje dijete u nama. ”

 

KROVNA TERASA

Osim terase u vrtu, postoji i krovna terasa.

 

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *