Magazin

Vijetnamska kuća sa krovom od slame

Kombinirajući neutralne tonove, prirodne materijale i život u zatvorenom i na otvorenom prostoru, Am House predstavlja odmak od vreve grada Ho Chi Minh-a.

Kada je direktor marketinga velike korporacije u Ho Chi Minh Cityju u Vijetnamu tražio novi dom, tražio je mjesto koje će biti predah od stresa zbog posla i gradskog života. Obratio se trojici mladih, lokalnih arhitekata koji sarađuju zajedno: Nguyen Huu Duy iz AmDesign Architects; Nguyen Duy of Time Architects; i Bui The Long od CTA | Creative Architect. Odabravši lokalitet udaljen oko 45 minuta od grada u Can Giuocu, provincija Long An, trio je sagradio dom na parceli veličine hektara. 

Sama rezidencija sastoji se od 5 zasebnih blokova raspoređenih ispod debelog slamnatog krova, od kojih svaki pruža jedinstveni pogled na druge prostore u kući, kao i na krajolik izvan nje.

Da bi postigli maksimalan učinak, tri dizajnera smjestila su dom uz jezero, pružajući tako opsežne poglede i smanjenje toplote tokom dana.

Kroz kuću se na više elemenata ponavlja umirujući materijal i paleta boja nadahnuta prirodom; drvena obloga na stropu nastavlja se kao materijal za oblaganje nekih betonskih zidova.

Najizuzetniji dio kuće je njen krov, koji se sastoji od drvenih strukturnih nosača prevučenih limom koji je potom prekriven slamom, što je tipično za arhitektonski narodni govor jugozapadnog Vijetnama. Ovdje kombinuju tradiciju sa modernim detaljima, a ima i dodatnu prednost djelujući kao izolacija smanjujući uticaj dobitka sunčeve topline i održavajući ugodnu unutarnju temperaturu.

Betonski pod dizajniran je tako da može poslužiti kao završna obrada, uštedivši troškove ujedno su stvorili taktilno iskustvo prilikom hodanja preko njega.

Ovdje kombinuju tradiciju sa modernim detaljima, a ima i dodatnu prednost djelujući kao izolacija smanjujući uticaj dobitka sunčeve topline i održavajući ugodnu unutrašnju temperaturu.

Fotografija: Hiroyuki Oki

Izvor: http://www.dwell.com

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *