Magazin

Transformacija garaže u moderan porodični dom

Novi vlasnici ove nekretnine živjeli su preko puta nekadašnjeg spremišta za drva i prvobitno su kupili mjesto kako bi spriječili njegovo preuređenje. Smješteno između stražnjih terasastih vrtova i niza od 16 garažnih mjesta u zapadnom Londonu, jednokatnica nije izgledala nimalo dopadljivo – ali tada su novi vlasnici uočili jedinstvenu priliku i uveli arhitektonski biro De Rosee Sa kako bi im pomogli da naprave nešto izvanredno, istovremeno držeći se propisanih planskih regulativa.

Kako susjedi na ovoj lokaciji poseduju još 21 objekat sa ugovorima prema kojima posjeduju prava na granični zid, novi objekat nije mogao imati prozore na tim vanjskim zidovima, pa su arhitekti pronašli kreativno rešenje i dali novoprojektovanom planu tri dvorišta, napunivši ga svetlošću. Kako zbog propisa nisu mogli izgraditi predviđenu vertikalnu granicu visine imanja, iskopali su podrum koji prima prirodnu svetlost iz dvorišta sa svetlosnim bunarima. De Rosee Sa je potpuno transformisao lokaciju, gradeći na tom mjestu modernu porodičnu kuću.

Arhitekti su uradili apsolutno sjajan posao, ne samo stvorivši prelijep dom (vlasnici su ga toliko voljeli da su prodali svoju originalnu kuću i preselili se ovamo), nego su nominovani I osvojili niz značajnih nagrada.

ULAZ

Arhitekti su iz temelja izgradili potpuno novu dvoetažnu kuću. Nekretnina je obložena crvenim cedrovim drvetom, što je poštivanje historije lokacije poznate kao spremišta za odlaganje drva.

Prizemlje je podijeljeno između dnevnog boravka, kuhinje i spavaće sobe sa kupatilom. Glavna spavaća soba nalazi se u nivou podruma sa vlastitim vanjskim dvorištem i kupatilom. Umetanje prozora u granične zidove nije bilo moguće zbog pitanja privatnosti i propisa umjesto toga De Rosee Sa bio je suočen s problemom osvjetljenja uskog mjesta dužine 37 metara. Unutarnji zidovi dvorišta su obloženi letvicama od crvenog cedra, a unutar lokacije se formiraju I dva “volumena” obložena cedrom koji sadrže manje funkcionalne prostore poput toaleta, radne sobe i ostave.

DNEVNI BORAVAK

Niz čeličnih i staklenih vrata postavljenih unutar dnevnog boravka služe osim za dobijanje dnevne svjetlosti I za spajanje tri dvorišta u unutrašnjost i pružanje pogleda kroz cijelu dužinu otvorenog posjeda. Teksturirana obloga omekšava minimalan, bijeli interijer i nadopunjuje čelične ramove prozora i podove od parketa.

KUHINJA 

Drveni pod unosi toplinu u minimalističku bijelu kuhinju. Kuhinja i trpezarija imaju prozore od poda do plafona i balkon koji gleda prema dvorištu na nivou podruma.

Preko ovog balkona nalazi se još jedan uski balkon nasuprot koji je dio dječije spavaće sobe. Dolje ispod glavne spavaće sobe vidljiv je otvor u dvorišni prostor. To pokazuje kako mali dvorišni prostor može dovoditi svjetlost u četiri prostora na dvije visine; kuhinju, trpezariju, hodnik i dječju sobu iznad, kao i u glavnu spavaću sobu dolje.

 

TRPEZARIJA

Kuća se može u potpunosti otvoriti za vrijeme toplijeg vremena, zamaglivši liniju iznutra i izvana.

Komentarišući projekt Max de Rosee, direktor tvrtke De Rosee Sa Architects objasnio je: „U početnim smo na pojedinim fazama radili vrlo naporno kako bismo uvjerili klijente da je razvoj ove kuće rizičan. Morali smo prenijeti I potencijal ovog projekta. Htjeli smo usporediti svježe bijele zidove i strop s nekim jakim materijalima pa smo potrošili dosta vremena razmatrajući detalje crvenih cedrovinih letvica i granitnih obloga na dvorišnim površinama. Najzadovoljniji aspekti projekta su vrhunska svjetla koja se ulijevaju u enterijere i dugi pogledi na dvorišta. Jednom unutra, zaboravljate da je ova kuća u Londonu. “

 

DJEČIJA SOBA SA KUPATILOM

Dječja soba propušta svjetlost i s krovnog prozora i kroz uski balkonski prozor od poda do stropa koji gleda na dvorište dolje. Bijeli zidovi s bijelim ugrađenim spremištem čine da se soba osjeća lagano i svijetlo. Bešavno svjetlo u kupaonici stvara prostor za tuširanje s unutarnjim i vanjskim osjećajem.

SPAVAĆA SOBA SA KUPATILOM

De Rosee Sa je predložio novi podrumski nivo kako bi se zadovoljio zahtjeve vlasnika za dvije spavaće sobe u kući. Glavna spavaća soba nalazi se u nivou podruma sa vlastitim vanjskim dvorištem i kupatilom. Stepenište je ubačeno ravno u spavaću sobu I donosi puno prirodne svjetlosti. Kupatilo uz glavnu spavaću sobu posuđuje svjetlo iz dvorišta.

 

Fotografija: Alex James

Izvor: http://www.livingetc.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *