Magazin

Lukovi, krivine i spiralno stepenište

Chenchow Little arhitekti osmislili su čudesan i funkcionalan dom za peteročlanu porodicu u Sydneyu, Australia. Arhitekti Stephanie Little i Anthony Chenchow dizajnirali su porodični dom koji je vješt koliko i praktičan. “Klijenti su zaštitnici umjetnosti i željeli su skulpturalnu kuću koja pušta obilje sunčeve svjetlosti i koja bi i dalje bila funkcionalna za malu djecu”, kaže Little.

Kuća Glebe od Chenchow Little arhitekata definirana je lučnim prozorima i klinastom osnovom. Smještena u zapadnom dijelu predgrađa, kuća se uzdiže na stijeni pješčenjaka i ima pogled na blistave obrise Sydneya. Koliko god su prikazi izvanredni, niz krivih linija i lukova koji definišu dom jednako su upečatljivi. “Postojeća vikendica, na kojoj su neki dijelovi obloga bili od azbestnih pla, bila je u ruševnom stanju i zaražena termitima”, kaže Little. Arhitekti su srušili postojeću konstrukciju i zamenili je kućom od 200 kvadratnih metara obložene vertikalnim pločama u bijeloj boji koja ponavlja materijalizaciju tradicionalnih viktorijanskih vikendica u tom području.

Spiralo stubišta nalik vrpci vodi iz otvorenog dnevnog boravka na drugi nivo, gdje su smještene spavaće sobe. Glatki betonski podovi ublažili su vertikalnost drvenih ploča koje prekrivaju unutrašnje i vanjske zidove. Oblik kuće – sličan obliku trokuta s tupim tačkama u obliku klina i linijama viđenim na okolnim kućama. “Naš ključni izazov za ovaj projekt bio je tipičan za gradsku lokaciju”, kaže Little. “Trebali smo dobiti sunčevu svjetlost u središtu tlocrta, uokvirujući poglede na vanjske prostore i izbjegavajući poglede iz susjednih stanova.”

Prozor u kuhinji I trpezariji ima oblik obrnutog luka koji uokviruje krošnje oko lokacije. Široki gornji dio lučnog prozora u kuhinji I trpezariji unosi sunčevu svjetlost u unutrašnjost. Dom u obliku klina ima velike zakrivljene otvore koji upućuju na tradicionalne lučne prozore i ulazne dijelove susjednih viktorijanskih kuća. Ali za razliku od tradicionalnih viktorijanskih domova, neki lučni otvori su obrnuti.

Spiralno stubište obojeno bijelom bojom oponaša krivine lučnih prozora dok se okreće od kuhinje / trpezarije / dnevnog boravka na prizemnom nivou do drugog etaže, gdje su smještene spavaće sobe. “Stubište je drveno uokvireno čeličnim ojačanjem i obloženo gipsom”, kaže Little.Bijelo obojeno spiralno stubište od drveta i čelika prevozi stanare iz javnih prostora na prvom nivou do privatnih prostora na drugom spratu. Zakrivljeni oblik stubišta i ograda odnose se na lučne prozore i neke unutrašnje zidove.

Iznutra su arhitekti koristili vertikalne drvene obloge da bi strukturalno podupirali lučne prozore. “Okomite ljuske prozora pojačavaju vertikalnost i ritam obloga i pomažu apstrahiranju fasada”, kaže Little.

Arhitekti su koristili lučnu geometriju kako bi pomogli uokvirivanje i uređivanje pogleda na krajolik oko kuće. “Prevrnuti lukovi imaju najveću širinu na vrhu, gdje ima više svjetla”, kaže Little. “Usredotočuju poglede na nadstrešnice drveća, dok pregledavaju prozore ulice i susjeda i granične ograde. Luk se također može gurnuti ili izvući kako bi odgovarao različitim veličinama i visinama prostorija.”

Prozore u spavaćim sobama uokviriju krošnje okolnih stabala, što omogućava privatnost. Drveće oko kuće pomaže i u filtriranju i omekšavanju sunčeve svjetlosti. 

“Vanjski prostor je natkriven i nastavlja materijalizaciju i jezik unutrašnjih prostora. Lučni prozori vanjskog prostora su neglazirani, a vertikalne potpore su dizajnirane da pruže podršku biljkama koje se penju.” Stražnja fasada ima natkriveni vanjski prostor. Lučni otvor povezuje natkriveni dio sa ostatkom dvorišta.

Photo: Peter Bennetts

Izvor: http://www.dwell.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *