Magazin

Vintage radio kao inspiracija za mikro dom

Kad je arhitekt Adam Pszczolkowski, iz organizacije Desea Architects, krenuo u oblikovanje vlastitog porodičnog odmorišta u vrtovima zajednice četvrti Rakowiec u Varšavi, Poljska, osvrnuo se na prirodu i estetiku vintage švedskog radija. “Možda zvuči smiješno, ali dizajn je snažno nadahnuo stari radio, Tandbergov tranzistor”, kaže Adam. “To je jednostavna, horizontalna kutija s ugodnim proporcijama i bočnim stranama od drveta. Vrtovi su inspirsali unutrašnje uređenje, u kojem preovladava sirova šperploča koja će prirodno stariti.”

Mikro dom u Varšavi koji je arhitekt Adam Pszczolkowski dizajnirao za svoju porodicu i prijatelje ima ekspanzivne prozore uokvirene šperpločom i bijelo obojenim HPL pločama. “Izabrao sam bijelu zbog njenog modernog i bezvremenskog karaktera”, kaže arhitekta.

“Kuća je sagrađena na posjedu kojeg iznajmljuje grad Varšava u sklopu podjele porodičnih parcela”, kaže arhitekta. “To mjesto je dio vrtova zajednice, što je tradicija u poljskim gradovima već sto godina. Urbanisti su ih osmislili kao prostore za rekreaciju, a stanovnici gradova mogu iznajmiti mali dio vrta kao mogućnost za bijeg iz svakodnevnice.”

 

Porodični dom od 35 kvadrata definisan je pravougaonim oblikom i masivnim prozorima koji čine da je unutrašnjost utkana u bujne vrtove koji je okružuju.

Vrtovi su izolovani od gradskih ulica velikom ogradom, a sadrže stabala voća, borova stabla i grmlje jorgovana. “Tu je i obližnji park sa nekoliko lijepih pabova i restorana”, kaže Adam.

 

 

Obložena staklom uokvirenog sa šperpločom i laminatnim pločama, kuća je većinom prozirna i ima dva ulaza na istočnoj i zapadnoj uzvisini. “Ovo stvara protok”, kaže arhitekta. “Kuća je utonula u zelenilo.”

“Glavna i bočna ulazna vrata izrađena su ručno pomoću iste šperploče koju smo koristili za unutrnje zidove”, kaže Adam.

 

 

Kuhinja, dnevni boravak i trpezarija spajaju se u otvorenim prostoru, čineći da se osjeća prostranije od svojih 35 kvadratnih metara. “Kuća takođe ima malu spavaću sobu s jednim krevetom, tako da postoji mogućnost da neko ostane preko noći – to je obično moj otac”, kaže Adam.

Strop i zidovi od šperploče daju toplinu i teksturu, a podsjećaju na debla drveća oko kuće. Podovi su napravljeni od epoksidne smole, materijala koji je jednako elegantan koliko i dobar za održavanje.

 

 

Arhitekta koristi kućicu vikendom kao predah od posla. “Moja supruga Marija i ja volimo pozvati naše prijatelje i porodicu, posebno moje roditelje, na roštilj”, kaže on. Vani je dovoljno prostora za igru ​​naše djece. Možemo ih gledati kako se penju na stablo šljive kroz veliki prednji prozor. Kuća je također bila sjajno mjesto za posjetiti tokom pandemije. Proveli smo mirno vrijeme tamo okruženi prirodom bez da moramo napustiti grad.

Par fotelja tapeciranih plišom iz 1970-ih i drveni stol u stilu sredine prošlog vijeka. Kuhinja sadrži liniju ormara koji vise iznad poda od epoksidne smole. “Ostakljenje na istočnoj strani dugačko je koliko i fasada, a dužine je osam metara”, kaže arhitekta. “Prilagođen je i usklađen s kuhinjskim radnim površinom.”

 

 

Kako vanjski dio, tako i kuhinja sadrži blijedu paletu koja daje svježu estetiku. Ostakljenje u kuhinji olakšava pogled na bujne vrtove koji okružuju dom.

 

 

Uređena sa nižim pultom i stolicama, ostakljena trpezarija izaziva osjećaj da je ručak na otvorenom.

To je porodični dom – i Adam ga je izgradio uz pomoć porodice. “Radili smo uglavnom popodne i vikendom”, kaže arhitekta. “Moji prijatelji i ujaci su pomogli, ali osnovna građevinska grupa bili su ja, moj zet Kuba i moj otac Jerzy, koji su vjerovatno najviše doprinijeli zbog svojih građevinskih vještina i iskustva. Sama gradnja kuće bila je najveća avantura i donijela je veliko zadovoljstvo.”

 

 

U maloj spavaćoj sobi nalaze se zidovi od šperploče, bračni krevet i noćni ormarić u crnoj boji. Kupatilo također ima zidove obložene šperpločom i pod od epoksidne smole.

 

 

Adamov omiljeni dio kuće je dugačka klupa koja se pruža duž prednje fasade. “Dovoljno je dugačak da bi cijela porodica mogla sjediti u isto vrijeme”, kaže on. “Klupa je također zaklonjena, tako da vam daje prijatan pokrov od kiše ili sunčeve svjetlosti tokom vrućih ljetnih dana.”

“Bez otvaranja kišobrana, možemo se opustiti koristeći vanjsku dugu klupu od napravljenu od prirodnog drveta koja je natkrivena i zaklonjena sa krovom”, kaže arhitekta i vlasnik ove prelijepe i jedinstvene mikro kuće.

 

Foto: Hanna Dlugosz/Alicja Trusiwicz

http://www.dwell.com

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *