Magazin

Prozračni dom sa prekrasnim dvorištem

Ovaj prozračni, otvoreni dom s raskošnim unutrašnjim vrtom dizajnirala je Anne Carr, a lijepo spaja boravak u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Sa puno prirodne svjetlosti, mješavinom prirodnih materijala i prozora od krova do stropa, te kliznih vrata koja vam omogućavaju da uživate u unutrašnjosti i vanjskim dijelovima kuće odjednom, to je ukus sunčanog kalifornijskog stila. Kuća je sagrađena četrdesetih godina prošlog vijeka i obnovljena je samo jednom, ali to je bila 1980. Bila je ružičaste boje koralja i imala je mnogo ukrasa. Prethodni vlasnici pokušavali su postići izgled Palm Beacha, ali počela je izgledati skučeno. Sobe su bile vrlo male i nefunkcionalne, pa je Anne Carr svojim dizajnom krenula od zemlje prema gore da bi stvorila lagan, svijetao i otvoren prostor.

DNEVNA SOBA

Vlasnici su se zaljubili u kuću zbog dvorišta u koje se može pristupiti iz većine soba. Bračni par ima troje djece od kojih jedno dijete još živi sa njima u kući, dok je dvoje na fakultetu. Nisu željeli veliku kuću  koja bi bila uglavnom prazna kad sva djeca napuste dom, tako da je priroda ovog doma u obliku slova U bila savršeno rješenje.

Anne Carr srušila je kuću do klinova, jer je bilo potrebno obaviti nadogradnju svih električnih i vodovodnih instalacija, a postojeće prozore nije bilo moguće sačuvati. Radeći to, imala je slobodu da konfigurira sve zidove. Uzela je tri stare sobe kako bi napravila jedan veliki prostor za novu kuhinju / porodičnu sobu, a zatim malu trpezariju.Ona kaže da ne voli da trpezariji da previše prostora, jer je većina ljudi koristi samo nekoliko puta godišnje.

Budući da je središnje dvorište bilo glavni wow faktor, Anne Carr željela je da se taj prostor vidi iz većine soba, a to ga ujedno čini i boljim prostorom za zabavu. Dodala je francuska vrata u tri sobe koje su okrenute prema dvorištu, a zatim uklonila stražnji zid dnevne sobe i zamijenila ga staklenim sklopivim vratima.

KUHINJA

Vlasnici su ljubitelji vina, pa je Anne Carr ugradila spremište za vino čija je zapremina146 boca. Zajedno sa vlasnicima odabrala je jedinstveni komad mramora za kuhinjsko ostrvo – onaj kakav ne viđate svugdje. Bijela ploča ima mnogo varijacija u boji, ali i ležerno oblikovanje, koje utišava boje.

TRPEZARIJA

Trpezarija je smještena tik do dnevne sobe i prekrasan je prostor za zabavu.

GLAVNA SPAVAĆA SOBA

Dom se nalazi u prometnom dijelu grada, tako da je vlasnike buka najviše zabrinjavala. Iako je kuća u obliku slova U, Anne se pobrinula da se ova glavna spavaća soba (i jedna spavaća soba za goste) nalaze u dijelu koji je najudaljeniji od prometne ceste, dok su dnevna soba i kuhinja nalaze na strani koja je bliže ulici.

SOBA ZA GOSTE

Nekoliko prostirki, krznena klupa, tapecirano uzglavlje i viseća rasvjeta od konopca, mnoštvo tekstura u ovoj ugodnoj spavaćoj sobi za goste.

GLAVNO KUPATILO

Glavno kupatilo je nevjerojatno elegantan prostor s podovima obloženim kamenim pločicam,sa duplim umivaonicima, modernom samostalnom kadom i prostorom za tuširanje.

UNUTRAŠNJI VRT

Anne je postavila fontanu u dvorište kako bi pružila ugodan i vedar zvuk. Za vanjski namještaj uzela je isti pristup kao i za enterijer; koristila je mješavinu materijala i namještaja iz različitih trgovina, zajedno s nekoliko vintage komada, za stvaranje domaćeg ambijenta. Bila je nepokolebljiva u izbjegavanju podudaranja izgleda koji dolazi sa kupovinom setova namještaja za vanjsko opremanje.

 

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *