Magazin

Kuća visokih dimnjaka

Skrivena usred gustih stabala privatnog rezervata u Waterbergu u Južnoj Africi smještena je duga uska zgrada koja kao da raste iz strme litice u krošnje. Napravljena od lokalne cigle koja evocira lice kamena pješčenjaka i pokrivena je zelenim krovom, Kuća visokih dimnjaka je pansion arhitektonskog studija sa sjedištem u Johannesburgu Frankie Pappas koji slavi iskonsku povezanost s prirodom.

Spavaća soba je uzdignuta oko pet metara iznad šumskog dna, a prostor ispod – poput zelenog krova – vraćen je Bushveldu. “Naravno da je ovaj prostor sjenovitiji od okolne šume, pa će stvoriti i različitu mikroklimu na kojoj će se razviti nove i različite vrste”, kaže Frankie Pappas. “To je područje koje smo obrađivali.”

“Ova zgrada je način kako živjeti među drvećem i obitavati na tim stablima”, kaže Frankie Pappas. “Radi se o posmatranju buđenja majmuna koji se igraju dva metra od vašeg kreveta, papirići s bubamarama koji se popodne sunčaju na krovu i leoparda koji ujutro šetaju ispod zgrade.

Riječ je o tome kako se svjetlost filtrira kroz stablo saligne ljeti i kako vazduh miriše za vrijeme grmljavinske oluje – ovo su ključne stvari Bushveld-a, i želio sam da ova zgrada bude mjesto gdje ih mogu doživjeti. Vrijednost zgrade je u njezinoj mogućnosti da vas udalji od puta i da zatraži da budete dio nečega izvanredanog. “

Skenirano je oko 40 000 kvadratnih metara šumovitog mjesta kako bi se stvorio 3D model – uključujući drveće, grane i korijenje – koji bi im omogućio da tačno odrede kako pozicionirati i dizajnirati zgradu, a da to ima minimalan uticaj na okolna stabla.“Tek tada smo dizajnirali ozbiljno tanku zgradu koja bi mogla uskočiti između stabala”, kaže Frankie Pappas.

 

 Klijenti su bračni par, oboje veterinari u svojim šezdesetim, koji su aktivno uključeni u zaštitu prirode. Oni strastveno dijele lubav prema prirodi I ljepoti zemlje, a svoju farmu često otvaraju za obrazovne programe o okolišu. Žive u glavnoj kući – drugoj rezidenciji Frankie Pappas, poznatoj kao Kuća velikog luka – oko 100 metara niz dolinu, a Kuća visokih dimnjaka funkcionira kao pansion, koji od životnog prostora posjeduje samo kupatilo i spavaću sobu.

Aluminijski prozori su obojeni antracit sivom bojom, i namjera je bila da se uklope u sjene koje stvara šuma i dodatno pomogne da se zgrada još bolje uklopi.

 

 Kuća visokih dimnjaka je odmah do Kuće Velikog luka, koju je također projektovao Frankie Pappas. Dvije zgrade imaju istu paletu materijala, a povezane su dugom stazom kroz šumu. 

 

 Nalazište se nalazi u Waterbergu, planinskom regionu Bushveld u provinciji Limpopo. Dom je smješten između stjene pješčenjaka i riječne šume, pa je glavni izazov bio stvoriti zgradu koja će odgovoriti na oba elementa krajolika. Takođe je bilo bitno da se drveće na tom mjestu ne ošteti tokom izgradnje. Rješenje je dugačka, uska zgrada – širine 3,3 metra i dužine 20 metara – koja se nalazi na litici i uzdiže u krošnje.

 

Kako Kuća visokih dimnjaka ima samo spavaću sobu / prostor za spavanje i kupatilo, sve ostale aktivnosti, poput kuhanja i objedovanja, odvijaju se u Kući Velikog luka. Ulaz u Kuću Velikog luka je prolaz visok devet metara, koji stvara sistem visokog pritiska kako bi u kuhinju uvlačio hladan vazduh.

 

Sažetak je bio da se spavaća soba otvori prema pejzažu i da udahne mirise Bushvelda i osluškuje šuštanje lišća; kupatilo je uzemljeno u pejzaž.U suštini, spavaća soba govori o drveću, a kupatilo govori o litici. Dva dijela pansiona razdvojena su garderobom i svlačionicom.

Put od cigle vodi kroz šumu do ulaza u Kuću visokih dimnjaka. “Cigle su zaista isplativ način stvaranja prostora”, kaže Frankie Pappas. “I više od toga, ako se pravilno koriste, cigle stvaraju složene obrasce za koje mislim da nije moguće oponašati sa drugim materijalima.”

 

Plan uske etaže podržan je sa dva dimnjaka od cigle, po kojima je kuća i dobila ime. Oni ne samo da funkcionišu strukturalno, već djeluju i kao pasivni tornjevi za hlađenje. Kraći dimnjak ima lagani ventilator na vrhu koji puše vaduh pored bazena vode da ga ohladi. Ovaj hladni vazduh cirkuliše kroz kuću, a zatim se ispušta kroz viši dimnjak u procesu zagrijavanja.

Granica između unutrašnjeg i vanjskog prostora zamagljena je kroz jednostavan tlocrt, s opsežnim zastakljenjima i prostorijama koje se otvaraju direktno prema vanjskim krajoliku. “Bila bi velika šteta ako bismo odvojili unutrašnjost ove zgrade od lokacije”, kaže Frankie Pappas. “Dakle, umjesto da osiguramo privatnost zgradi, osigurali smo privatnost gustoćom šume.”

 

 Spavaća soba / životni prostor zatvoren je velikim staklenim prozorima koji uokviruju drvored. “Mislim da je jedan od najuspješnijih iskustvenih aspekata zgrade to koliko je intimno uključena u lokaciju” “, kaže Frankie Pappas.  “U kući visokih dimnjaka, prikazi su vrlo bliski i intimni. Prostor kupatila je potpuno otvoren, s privatnošću koju pruža udaljena lokacija i gusta vegetacija.

 

 Suština Kuće visokih dimnjaka je životni prostor u jedinstvu s prirodom, a zgrada se naizgled utapa u okolni krajolik – pristup koji je djelomično nadahnut ruševinama Velikog Zimbabvea u provinciji Masvingo. Ta slika građevine koju okružuju njeni prirodni resursi je nezaboravna“, kaže Frankie Pappas. “Mislim da evropske arhitektonske tradicije nikad nisu sasvim shvatile taj osjećaj, a mislim da je to propuštena prilika. To je lijepa stvar.”

Zeleni krov dizajniran je tako da vrati prostor koji je Bushveldom i životinjama zauzeo trag zgrade. Sade se lokalne endemične trave, aloje i puzavice. „Ono što me najviše veseli je to što je zgrada potpuno skrivena kada ste udaljeni više od 20 metara od građevine“, kaže Frankie Pappas. “Nevidljiva je i na to sam ponosan. Najvažniji aspekt ove zgrade bio je odavanje počasti lokaciji. Koristim reč pobožnost jer je nismo samo poštovali – tretirali smo ovu lokaciju kao da je Bog. Mislim da bismo to više trebali raditi kao arhitekti. “

 

 

Paleta matirijala je tako jednostavna kao i tlocrt. Sastoji se od cigle izrađene od gline u susjednom gradu koja se bojom podudara sa stijenama pješčenjaka, drvetom Eucaliptus saligna i aluminijskim prozorima sa praškastim slojem.

“Klijenti strastveno čuvaju prirodu”, kaže Frankie Pappas. “Oni znaju kako se svaka biljka, insekti i životinje uklapaju u veći ekosustav – njihova znatiželja o Bushveldu je nezasitna i nadahnjujuća. Zaista je nevjerovatna stvar bila raditi ovaj projekat sa njima .

 

 

Suština Kuće visokih dimnjaka je životni prostor u jedinstvu s prirodom, a zgrada se naizgled utapa u okolni krajolik – pristup koji je djelomično nadahnut ruševinama Velikog Zimbabvea u provinciji Masvingo. Ta slika građevine koju okružuju njeni prirodni resursi je nezaboravna“, kaže Frankie Pappas. “Mislim da evropske arhitektonske tradicije nikad nisu sasvim shvatile taj osjećaj, a mislim da je to propuštena prilika. To je lijepa stvar.”

 

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *