Magazin

Minimalizam oplemenjen bojom

Enterijeri sa zelenim naglascima čine se lagani, tihi i mirni. Uključivanjem zelene boje na mirna i potpuna prostranstva sive, bijele i drvene boje,unosi se doza energije u dnevne sobe na prvom spratu ove dvije dvoetažne kuće, a osvježava spavaće sobe i kupatila drugog sprata. Svaki od dva predložena, moderna enterijera ima oko 90 kvadratnih metara, a na kraju vam predstavljamo i pametne i kompaktne tlocrte.

Moderna sofa u boji kadulje prostire se po cijeloj širini dnevnog boravka u ovom stanu od 84,4 kvadratna metra koji se nalazi u Kijevu. Njegovu zelenu crtu krasi i  duga drvena kutija prepuna velikih lisnatih biljaka.

Moderan dizajn stepeništa počinje tek nekoliko centimetara od ruba sofe. Da bi se prevladao osjećaj gužve, stubište ima prozirnu mrežastu ogradu. Svjetla dodatno osvjetljavaju stepenište i djeluju kao zidna svjetla u dnevnom boravku. Dragocjeni prostor ispod stepenica dobro je iskorišten kao dio za odlaganje.

Komoda za tv jako je duga ali zato pruža više prostora za odlaganje kako sitnica tako i velikih komada. Velika bijela jedinica ide cijelom dužinom zida, ali rasvjeta postolja pomaže da ne opterćuje prostor nego se doima laganije. Drveni paneli teksturiraju zid iza televizora, a ista tekstura pojavljuje se kao ploča komode. Tekstura sirovog drveta i blijedi zidovi daju malom dnevnom boravku prozračnu i smirujuću atmosferu.

Sobne biljke u drvenoj kutiji formiraju prirodni ekran između salona i pulta za doručak, tako da je sofa odijeljena od prostora za jelo.

Formalniji trpezarijski prostor udobno se uklapio u nekadašnji prostor balkona.

Okrugli trpezarijski stol zajedno sa klupom za sjedenje formira kompaktni prostor za ručavanje. Jedno maleno rasvjetno tijelo dodaje upravo pravi bljesak finoće preko trpezarijskog stola, na kojem se nalaze zdjela sa voćem, svijećnjaci I staklena vaza puna nježnih stabljika pšenice.

Ormari se uklapaju u udubljenje zida preko puta prostora za jelo produžavajući kuhinjski skladišni prostor. Ostatak kuhinje je u obliku slova L sa detaljima u antracit sivoj boji. Tople bijele led diode klize ispod gornjih ormarića.

Nakon penjanja drvenim stepenicama dolazimo do bijelih unutarnjih vrata sa tankim crnim linijama. Jedna od vrata vode u kućnu kancelariju sa udobnim sofom. Kvadratni stolić sa ukrasnom biljkom stvara domaću atmosferu dnevnog boravka u kancelariji. Radni stol se skriva iza potpornog zida.

Zeleni akcenti čine svježi dodatak i u tavanskoj spavaćoj sobi. Zeleni prekrivač obojio je dizajnirani krevet po mjeri, koji se nalazi tačno ispod krovnog prozora idealnog za gledanje zvijezda. Izvrsni dizajn komode sa ladicama koja se lagano naslanja na podnožje kreveta. U garderobru je smješten smaragdno zeleni tabure.

Zeleni akcenti nestaju unutar oštrog sivog i crnog dizajna kupatila. Meko svjetlo zrači iza ormarića sa ogledalom u udubljenju između zida I staklene pregrade tuša. Suptilni svjetlosni efekt ponavlja se i ispod elemnta sa umivaonikom.

Tlocrti prvog i drugog sprata.

Smješten u okrugu Logoisk u Minsku, Bjelorusija, ovaj dom od 90 kvadratnih metara koristi svijetliji ton zelene boje da bi oživio sivi i drveni osnovni dekor. Dekorativni jastuk svijetle mint boje i ćilim savršeno nadopunjuju šareni okrugli stolić.

Staklena vaza od jantara zagrijava čistu bijelu ploču komode, dok se bijele police za knjige penju uz blijedi zid obložen hrastovim pločama. Crna podna lampa I fotelja daju uglu za čitanje sjajnu kontrastnu estetiku. Na prozorima od poda do plafona lagano vise zavjese.

Kuhinja otvorenog plana nalazi se u prostoru iza sofe. Rebrasti crni dekor apliciran na središnjem kuhinjskom ostrvu podudara se sa zidom kamina u dnevnom boravku. Moderni luster daje impresivnu sliku i u skladu je sa malim trpezarijskim prostorom, koje je projecirano pravo na kuhinjski otok. Pravougla ploča stola u hrastu u kontrastu je sa crnim stolicama za ručavanje koje odgovaraju njegovom metalnom okviru u crnoj boji.

Crni okvir karakteriše i staklene unutrašnje pregrade, dajući im snagu i prisustvo.

Unutar spavaće sobe, maglovito siva, bijela i blijedozelena paleta oslikava opuštajući prostor. Paneli sa efektom drveta čine atraktivan nosač za tv u spavaćoj sobi. Na kraju kreveta je klupa ugrađena u ram kreveta što je dalo moderniji, minimalistički finiš.

Crni okvir karakteriše i staklene unutrašnje pregrade, dajući im snagu i prisustvo.

Čisto,linearno i moderno ogledalo u prizemlju sa led trakom u prikladnom udubljenje u zidu iznad površine umivaonika, gdje se može smjestiti čitav niz toaletnih potrepština ili ukrasnih predmeta. Mala sobna biljka dodaje dašak prirode.

Porodično kupatilo na spratu vraća nas na temu boje s jednostavnim zelenim elementom ispod umivaonika. Sive kamene ploče i bijele mramorne pločice razbijaju mali prostor.

Tlocrti prvog i drugog sprata.

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *