Magazin

Inspirativni dizajn malih domova

Ovaj maleni stan u Moskvi, Rusija, ima svega 25,6 kvadratnih metara. Visoki plafon omogućio je ugradnju galerije za odvajanje spavaće sobe. Površina donjeg dijela je podijeljena između trpezarije, kuhinje i dnevnog boravka,kupatila i hodnika.

Ograničeni prostor ne znači ograničene mogućnosti za odličan dizajn, on samo predstavlja model za kompaktne i kondenzirajuće fantastične ideje. S tim u vezi, pokazaćemo vam dizajn dva mala studio apartmana talentovanih arhitekata iz Studio Open-a, koji su u potpunosti opremljeni i mogu poslužiti kao nadahnuće i dati motivacije za još više malog kućnog stvaralaštva.

Jednosjed čini ugodno mjesto za čitanje i slušanje muzike. Na kraju ormara je ugrađena polica za knjige, što je dobro kao postolje za odlaganje sitnica kako bi prostor za sjedenje učinilo urednim. Mala, ali elegantna podna svjetiljka pridružuje se udobnoj sofi.

Teksturirana pozadina u vidu staklenih blokova iza trpezarijskog seta ima ulogu propuštanja prirodne svjetlosti u kupatilo.Mali trpezarijski stol za dvoje je dovoljno velik da u njega stani šoljica za kafu i tanjir. Par modernih stolica za ručavanje daje moderan stil I karakter.

 

Ulazni dio je dugačak i širok hodnik, s dovoljno prostora za smještaj ormara, spremišta za cipele.Iako ulazni prostor služi svojoj zasebnoj svrsi, njegov široko otvoreni raspored pomaže da se poveća osjećaj prostora i u dnevnoj sobi.

Dekorativno ogledalo odbija prirodnu svjetlost čineći hodnik još svjetlijim.Skulptura je ležerno postavljen na kraju stalaka za ciple,iako nije posebno mjesto za umjetničku kolekciju, ali je to nešto što se odmah vidi prilikom ulaska u stan.

 

Mala kuhinja obojena u tamni dekor drveta ima izgled koji remeti blijedu sobu. Njen čokoladni ton uvlači svjetla u teraco podne pločice i stvara osjećaj dubine i topline. Slavina i posuđe od nehrđajućeg čelika daju kuhinji malo sjaja. Geometrijske mozaik pločice svojim uzorkom dodaju dašak modernog.

 

Na drugoj strani zida od staklenih elemenata, smješten je mali drveni stol kako bi se uredno smjestile toaletne potrepštine prostora za tuširanje.Betonski dekor daje sivom kupatilu industrijsku prednost. Veliki stakleni ormar s osvetljenjem osvetljen je u uglu prostorije. Elegantni sivi umivaonik odgovara modernom sivom toaletnom koritu.

 

Povratak u dnevnu sobu, pomoću spiralno oblikovanog stepeništa podiže se sa nivoa mezanina stana na galeriju. Postavljena je zavjesa za privatnost, što pomaže da se u spavaćoj sobi ima ugodan osjećaj noću. Moderne svjetiljke osvjetljavaju uzglavlje kreveta i dvije malene noćne police. Prozirna vrata i osvjetljena unutrašnjost, čine sadržaj ormara dekorom spavaće sobe.

 

Ovaj apartman od 28 kvadrata nalazi se u Sankt Peterburgu u Rusiji. Koralno ružičasti akcenti podižu izgled kompaktne unutrašnjosti. Komadi namještaja u malim dimenzijama povećavaju osjećaj prostora.Okrugli stolić smješten je pored sofe bez rukonaslona I ispred vertikalno naglašene police.

Trpezarijski bar stol može se pretvoriti u kućni radni prostor. Bijeli TV zid lebdi na sirovom betonskom dekoru koji se proteže i na stropu dnevne sobe. Zidna lampa sa pokretnim zglobom praktičan je dodatak jer može biti rasvjeta I kuhinji I trpezarisjkom stolu. Bijele kuhinjske barske stolice čine lagan dodatak minimalističkom stolu. Trpezarijski stol može se postaviti za upotrebu duž zida, ili ga zaokrenuti pod uglom od 90 stepeni tako da je paralelan sa kuhinjom.

 

Kuhinja se nalazi iza dvokrilnih vrata. Ploča za kuhanje i kuhinjski sudoper prosječne veličine ostavljaju samo malo prostora za pripremanje hrane, tako da stol za ručavanje služi kao dodatna radna površina u kuhinji. Plakari između ulaznih vrata i sofe su dobro postavljeni, jer se mogu koristiti i za pohranu stvari koje su potrebne u kuhinji.

 

Ako je radni prostor u dnevnoj sobi zauzet zbog pripreme obroka, kraj prozora je još jedan radni prostor sa stolom. Žuta stolica čini akcent srećne boje.

 

U hodniku sedište klupe premoštava prazninu između dva ormara. Led traka naglašava prostor ispod sjedišta klupe.

 

Koralno ružičasti akcenti u kupatilu živo se razlikuju od gornjih dijelova zidova obojenih u tirkizno plavom tonu. Zlatna skulptura medvjeda reflektira se u ukrasnom ogledalu na zidu iznad umivaonika.

 

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *