Magazin

Police koje skrivaju “tajne” prostorije

Arhitekta Bulent Baydar osmislio je ovaj dvorišni studio za scenaristu Matthew Michael Carnahan u Arlingtonu u Virdžiniji – i iako to nikada nije bilo u planu, objekat se pokazao kao pun pogodak I kao radni prostor a I kao mjesto za zabave I druženja. 

Radni studio veličine 40 kvadrata ima vrata koja se otvaraju u potpunosti I tako povezuju unutrašnjost s prirodnim okruženjem.

Matthew je radio u svom podrumu”, kaže Baydar. “On je otac tri mlade kćeri i trebalo mu je mirno mjesto daleko od užurbanosti porodice gdje može pisati.” Carnahan je naručio arhitektu da zamisli samostojeću strukturu u skrivenom kutku dvorišta – konstrukciju koja bi bila sklonjena od buke i puna sunčeve svetlosti.

 

Struktura površine 40 kvadratnih metara ima prednje stakleno pročelje a masivna staklena vrata otvaraju se i povezuju unutrašnjost s krajolikom. “Kada je čitava struktura otvorena, Matthew se osjeća kao da je potpuno uronjen u prirodu”, kaže Bayd

Studio je obložen cedrovinom, staklom i krovnim stojećim metalnim krovom. Vrata na uglovima prednje fasade otvaraju se spajajući se sa unutrašnjošću i šumovitim krajolikom.

 

 

Unutrašnjost ima koncept otvorenog prostora I sadrži radni dio sa stolom i prostor za odmor sa elementima za sjedenje. Prema stražnjem dijelu police za knjige od poda do plafona se otvaraju na dvije pozicije skrivajuci tako kupatilo i ostavu opremljenu dobro opskrbljenim mini barom.

Carnahan je prostor uredio sa ležaljkama koje su dizajnirali Charles i Ray Eames za Hermana Millera i stolom Blu Dot.

 

 

“Zbog ograničenja prostora, dva segmenta police za knjige [funkcioniraju kao] zglobna vrata koja se okreću sistemom valjaka,” kaže Baydar. „Skrivene prostorije daju utisak zamagljenog prostora, a istovremeno dozvoljavaju klijentu da provede čitav radni dan unutar strukture.“

Ugrađene police za knjige od poda do plafona napunjene Carnahanovim omiljenim naslovima stvaraju atmosferu sličnu biblioteci.

 

 

Jedan dio polica za knjige od poda do stropa otvara se kako bi se otkrilo skriveno kupatilo,dok se iza druge police nalazi ostava sa mini barom.

 

 

Studio je opremljen stropom od cedra i obnovljenim hrastovim podovima izrađenim od starih bačvi viskija. “Originalne tragove pile i dalje su vidljive na nekim podnim pločama”, kaže Baydar. “Organski materijali se kontrastu sa staklom i čelikom i unose toplinu u prostor.”

Skrivene sobe kao i studio se predstavljaju kao šarmantna, tajno ispunjena biblioteka u šumi – ali nije uvijek tiho. “Iako su je zamišljali kao radni prostor, gosti su uvijek zaintrigirani”, kaže Baydar. “Kao takav, sada često funkcioniše kao prostor za zabavu.”

 

 

Hrastova stabla uzdižu se nad kosim, metalnim krovom, pružajući atmosferu nalik na najljepše bajke o tajnim kućicamau  “Krov je oštro nagnut da sakrije prostranu palubu koja može primiti do deset ljudi”, kaže Baydar. “Ako sjedite tamo, niko vas nepozvan ne može vidjeti.”

 

Foto: Shed & Studio

http://www.dwell.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *