Magazin

Spoj historijske i nove arhitekture

Arhitektura, i nova i stara, definiše gradske sredine i imaju trajan uticaj na naše percipiranje i pamćenje mjesta. I dok historijska arhitektura ima svoj šarm, nije tajna da moderna arhitektura može biti nadahnjujuća. Primjera ima puno, uključujući gotovo svaku zgradu koju su osmislili arhitekti poput Zahe Hadid, Rem Koolhaasa, Santiago Calatrava i Franka Gehryja, između ostalih. Njihove zgrade, poput sile prirode, imaju sposobnost transformisanja grada (gotovo uvijek na bolje).Kad se ova dva svijeta starog i novog spoje, rezultat može biti nadahnjujući. Od proširenja luke u Belgiji od Zahe Hadid , gdje novi objekat  izgleda kao da je svemirski brod pričvršćen na zgradu iz 19. vijeka, do prekrasnog sukoba novog i starog Daniela Libeskinda sa kanadskim kraljevskim muzejem Ontario. Predstavljamo vam najbolje primjere spoja moderne i historijske arhitekture koji su proizveli nešto bolje, prepoznatljivije za samu zajednicu nego što bi bio slučaj da su postojeće građevine ostavljene u prvobitnom obliku.

 

Muzej vojne historije (Dresden, Njemačka)

Izgrađena prvobitno kao oružarnica 1876. godine, struktura je zvanično postala muzej 1897. Međutim, do 1989. godine, njemačka vlada odlučila je zatvoriti javnu strukturu zbog nesigurnosti zgrade. Prostor je ponovo otvoren 2011. godine, ali ne prije nego što je renoviranje izvršio Daniel Libeskind. Njegovom vizijom dodata je moderna fasada koja izvire iz inače tradicionalne neoklasične zgrade.

Muzej umjetnosti Moritzburg (Halle, Njemačka)

Smješten u središnjoj Njemačkoj, Muzej umjetnosti Moritzburg prvobitno je započeo kao dvorac sagrađen u kasnom 15. vijeku. Dizajniran u stilu rane renesanse, bio je dvorac do kraja 19. vijeka. Više od jednog vijeka kasnije, muzejska obnova uključuje dodavanje nove moderne zgrade. Nova gradnja bila je neophodna, jer su se određeni dijelovi izvorne građevine vremenom potpuno stradali. Moderni dodatak osmislili su Fuensanta Nieto i Enrique Sobejano (Nieto Sobejano Arquitectos).

Muzej Brooklyn (New York,SAD)

Oko 1,5 milion djela, nalazi se u Brooklyn muzejuu I to je druga najveća umjetnička zbirka u New Yorku (Metropolitan Museum of Art drži prvo mjesto). Dovršena 1895. godine, zgradu Beaux-Arts dizajnirali su McKim, Mead i White. 2004. godine, stakleni ulaz vrijedan 63 miliona dolara dodan je kako bi se pozdravili posjetioci . Dizajniran od strane kompanije Ennead Architects, paviljon od 15 000 kvadrata pruža upečatljiv spoj sa tradicionalnom pozadinom pročelja muzeja. 

Grad mode i dizajna (Paris,Francuska)

Paris, grad mode i dizajna smješten je na obali rijeke Seine. Lokalna firma Jakob + MacFarlane dizajnirala je strukturu izgrađenu unutar starih prodavaonica. Ono što je nekad bila lokacija kojoj je nedostajao vidljiv karakter, sada je prepoznatljiva po ultrasavremenoj, svijetlozelenoj strukturi njenog eksterijera.

Lučka uprava (Antverpen, Belgija) 

Dizajniran od strane nepojmljivog uma Zahe Hadid, zgrada Portwertera Antwerpen doslovno je bila poput bilo koje druge zgrade na planeti. Kada je dovršena 2016. godine, obnova i dogradnja zauzela je nekada napuštenu vatrogasnu stanicu i transformisala je u novo sjedište luke. Danas je u novoj strukturi smješteno 500 zaposlenika luke, koji su prethodno radili u zasebnim zgradama širom grada.

Elbphilharmonie Hamburg (Hamburg, Njemačka)

Od kada je otvorena 2017. godine, Elbphilharmonie zgradu  mnogi smatraju da je to najuzbudljivije mjesto za održavanje koncerta u svijetu. Herzog & de Meuron dizajnirali su konstrukciju koja sjedi na starom skladištu sagrađenom 1963. godine, a za kratko vrijeme je u cijelom svijetu postala najprepoznatljivija zgrada u gradu.

Kraljevski muzej Ontario (Toronto)

Kraljevski muzej Ontario ima bogatu prošlost koja se može proučiti arhitekturom zgrade. Prvo je sagrađena 1914. godine u neromaničkom stilu, da bi kasnije bila obnovljena u Art Deco-stilu, a 2007. godine Daniel Libeskind dodao je višemilionski dodatak koji je napravljen prvenstveno od stakla, aluminija i čelika.

Crkva Sant Fransesc (Santpedor, Španija)

Prvobitno sagrađena u 18. vijeku od strane franjevačkih svećenika, crkva Sant Fransesc napuštena je stotinjak godina kasnije. Do 2000. godine, konstrukcija je bila u groznom stanju, sve dok je arhitekt David Closes nije redizajnirao, dodajući, između ostalih elemenata, uočljiv ulaz u zgradu.

Jevrejski muzej Berlin (Berlin,Njemačka)

U septembru 2001. godine otvoren je i proširen prekrasan jevrejski muzej u Berlinu dizajniran od strane arhitekte Daniel Libeskind. Muzej se sastoji od tri zgrade, što ga čini najvećim muzejem posvećenim Judaizmu u Evropi. Dok je originalna struktura dovršena 1933. godine, dva dodatka je dizajnirao Libeskind. Arhitekt je koristio cik-cak, strukturu objekta kako bi dodatno potisnuo temu koliko je židovsko iskustvo bilo izuzetno teško i tragično tijekom drugog svjetskog rata.

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *