Magazin

Proširenje kuhinje i dnevnog boravka

Applied Studio,firma za arhitekturu I uređenje enterijera sa sjedištem u Londonu, nedavno je dovršila renoviranje stana u Hackneyu, stvarajući savremenu, svijetlu i otvorenu strukturu od mračne i zbijene, tipične londonske terasaste kuće.

Projekt je uključivao uklanjanje konstrukcije sa stražnje strane i dodavanje ostakljenog bočnog produžetka koji je ostvario otvoreni plan, kuhinje i trpezarije koji zasjao u modernom sjaju.  I to ne samo njezin enterijer u prizemlju, nego i eksterijer – stražnji vrt koji je obnovljen je dobio kućicu i u njoj – saunu.

Porodična kuća u nizu bila je preuska tako da je prizemlje u kojem se nalzi dnevna zona patio od nedostatka prostora i dnevne svjetlosti. Pri tome je vrt godinama bio neuređen pa je došlo vrijeme za promjene. 

Uvučeni i uski te mračni i slabo upotrebljivi dio dvorišta sada je postao dio njihove dnevne zone. Bilo je potrebno paziti da se ekstenzija tj. proširenje uklapa u stil kuće tako da je korišteno staklo s profilima od cinka. Ova konstrukcija je vrlo transparentna i propušta prirodno svjetlo u novosagrađeni dio, ali i ostatak prizemlja.

Rušenje dijela vanjskog zida omogućilo je stvaranje dodatnog prostora u vrtu. Tu je smještena trpezarija koja sada ima dovoljno prostora za vlasnike i goste. Bočna staklena konstrukcija propušta svjetlo pa čitav prostor izgleda zbog toga i veći nego što jest.

Unutrašnji prostor, koji seže sve do prednjeg dvorišta, imao je slab dotok prirodne svjetlosti te je zbog toga djelovao mračno i skučeno. Proširenjem kuhinje, dnevni boravak je dobio priliku proširiti se, pa je bilo potrebno rušiti i neke zidove.

Ovim, rušenjem zida, stvorila se protočnost između dnevnog boravka, kuhinje i trpezarijskog prostora, a unutrašnji prostor napokon je dobio više prirodnog svjetla.

Zasađeno je novo bilje, obnovljeno tlo te stavljena, pored stola i stolica, i drvena kućica u dnu vrta. Ona u svom otvorenom dijelu ima funkciju mini natkrivenog dnevnog boravka za druženje, odmor i čitanje dok je zatvoreni dio rezervisan za saunu.

Minimalno uokvirene, staklene površine velikog formata pružaju opsežan pogled iz glavne spavaće sobe (smještene unutar mansardnog nastavka).

Dramatični prozor bez rama iznad obnovljenih stepenicama pruža dvostruku visinu prostora do novog, pocinčanog mansardnog nastavka.

Kupatilo obloženo mramornom keramikom također ima koristi od prozora bez rama nad tušem.

Fotografije: Nicholas Worley

Izvor: http://www.appliedstudio.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *