Magazin

Oaza mira u centru Londona

Projekat: Covent Garden apartman
Površina : 218m2
Lokacija : Chapter house,London
Tim:Stephane Piazza; kompanija Apt Architects

NEKRETNINA

Ovaj stan u Chapter Houseu, obnovljena je viktorijanska imovina u srcu londonske pozorišne četvrti, ima dvije spavaće sobe, otvoreni koncept uređenja dnevnog boravka, kuhinje i trpezarije. Stan također ima veliki vanjski prostor s pogledom na raznoliku arhitekturu tog područja.

Ovaj apartman u Covent Gardenu pokazuje da je moguće stvoriti enklavu smirenosti u centru jednog od najprometnijih gradova na svijetu.

 

KUHINJA

Japandijev stil postao je kolokvijalno poznat u dizajnerskoj industriji kao fuzija japanske i skandinavske estetike. U ovom kompaktnom, ali prostranom stanu Covent Garden, ukupni rezultat je šema dizajna koja je dobro osmišljena, savremena, svježa i topla. Dom koji je dizajnirao Stephane Piazza, arhitekt i dizajner u kompaniji Apt Architects sa sjedištem u Clerkenwell-u , kombinuje zelenilo u stilu Ikebane, drveni namještaj srednjeg vijeka, minimalističke dodatke i i velikodušne geometrijske forme.

DNEVNI BORAVAK

Dnevna soba, kuhinja i trpezarija otvorenog plana je studija u siluetama, od pravougaonih, u vidu crvenih fotelja do zakrivljenih, kao što je sofa i kutijastih prozora koji uokviruju pogled na centralni London. Moderna crna kuhinja u suprotnosti je s ovim ženstvenim oblinama i svijetlim bojama. Brutalistički trpezarijski stol folija je za umjetničko djelo mekih tapiserija na zidu.

“Izbor namještaja u dnevnoj sobi otvorenog dizajna inspirisan je vrhunskim dizajnerskim klasicima”, kaže arhitekta Stephane Piazza. ‘Odabrali smo crvene fotelje Utrecht Cassina zbog njihove geometrije i zbog toga što su prekrasan primjer modernog arhitektonskog dizajna. Njihov upečatljiv profil jedna je od prvih stvari s kojima se vlasnici susreću pri ulasku u stan.” 

 

“Ravnoteža je ključna za prostor, a zakrivljeni kauč, male teksture unosi određenu mekoću.”dodaje Piazza.Kako bi se postigla ova ravnoteža, Piazza kaže kako su konačne odluke za presvlačenje prostora donesene u kratkom roku. Kaže, „prilično je sve odlučeno istovremeno kako bi se osiguralo da svaki komad adekvatno doprinese konačnoj šemi, u pravim proporcijama i na pravom mjestu“

 

SPAVAĆA SOBA

Piazza kaže: „Želio sam da prvi utisci vlasnika budu kada prođu kroz ulazna vrata mir i udobnost, ali da ima i elemenata iznenađenja. Vlasnici mogu prošetati sobama i otkrivati prostore unutar prostora; stvorili smo posebne trenutke usput kombinujući klasične, vintage i ekscentrične komade kako bismo svakom prostoru dali eklektičan, dizajnerski dovršeni osjećaj.

VANJSKA TERASA

Dinamična vanjska terasa dizajnirana je s zabavom na umu, Andy Sturgeon, dizajner krajolika i vrta i dobitnik nagrade Best Show Garden na RHS Chelsea Flower Show 2019.
Sturgeon kaže, „Biljke koje smo odabrali odgovaraju aspektu terase. U sjenovitija područja spadaju vrste otporne na sjenu kao što su Dicksonia Antarctica, Libertia Grandiflora i Nandina Domestica. Sunčani prostori uključuju vrste poput Amelanchier Lamarkii, Cistus i Pennisetum Alopecuroides Hameln.“
Mekani namještaj izvana daje vanjskom prostoru ugodan osjećaj, savršen za duge ljetne večeri ili svježa zimska poslijepodneva s nizom pokrivača i jastuka na otvorenom.
Piazza kaže,„Dizajnirali smo vanjski prostor koji će djelovati kao nastavak glavnog zatvorenog životnog prostora, stvarajući osjećaj fluidnosti koji nadilazi godišnja doba.“ Romantični pogledi na klasičnu londonsku arhitekturu pružaju zadivljujuću pozadinu za vlasnike i njihove goste.

Pejzaž demonstrira kontrast izvorne viktorijanske opeke, sa savremenom staklenom arhitekturom preko puta. Zidani zidovi od opeke koji okružuju vrt pružaju vlasnicima privatnost i osamljenost, ostajući sigurni u saznanju da su još uvijek u središtu pozorišnih zbivanja i među najboljim mjestima za zabavu i restoranima na svijetu.

Tokom procesa dizajniranja igrali smo se s raznim teksturama i materijalima kako bismo osigurali da u cijelom stanu postoji crvena nit, spajajući prostorije za vlasnika, kako bi stvorili zaista intuitivan prostor.“

 

Fotografije: Jack Hobhouse

Izvor: http://www.livingetc.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *