Magazin

Crna kuća Gorskog kotara

Projekat: Vikendica za odmor
Površina : 108m2
Lokacija : Čedanj, Gorski kotar
Tim:Edita Geci i arhitektonski studio Geci

Prostor za dvoje

Kuća se skriva negdje u izolovanom i šumovitom dijelu Gorskog kotara. Okružena je potokom sa svih strana pa joj se ne može prići ako niste pozvani, a i okolna gusta šuma te pokoji tragovi njezinih stanovnika dočekuju samo one koji se žele tu sakriti. Smještena je na malom proplanku i odjenula se u crno, no pod jarkim svjetlom mijenja svoju boju u srebrnu sa željom da pokaže svu svoju raskoš.

Kuća je kupljena u namjeri da se stvori prostor za dvoje ljudi koji mogu pobjeći od svega i u divljoj prirodi gorske Hrvatske provesti vrijeme posvećeno samo njima

 

Divlja priroda

Vikendica je smještena na osami, daleko od naseljenog dijela, u potpuno divljoj i netaknutoj prirodi te je sa svih strana okružena potokom i gustom šumom. Mistična atmosfera lokacije u koju se savršeno uklapa pomalo neobičan izgled kuće zajednički su stvorili idealne uslove za odmor, meditaciju, razmišljanje ili ljubovanje.

Svijetli tonovi

U unutrašnjem uređenju vikendice namjerno se išlo na izbor svijetlih tonova i stavio se veliki naglasak na rasvjetu kako bi se stvorio kontrast vanjskom izgledu. Iako je kuća kvadraturom mala, ona u sebi skriva niz kutaka i detalja koji odišu udobnošću i komocijom

Sve na svom mjestu

Prostor u kući maksimalno je iskorišten,u suterenskom dijelu nalaze se servisne prostorije, a u prizemlju su toalet, kuhinja i dnevni boravak, koji u 38 m2 stvaraju prostor za boravak i uživanje, dok se sa stražnje strane izlazi preko terase od 16 m2 na proplanak koji vodi prema vanjskoj sjenici. Na katu od 22 m2 smještena je spavaonica s kupatilom koja ima dominantni pogled na okoliš, također s terasom od 16 m2.

Ljubavno gnijezdo

Iz kreveta s visokim atraktivnim uzglavljem otvara se pogled na gustu šumu i potok koji teče tik uz kuću. Terasa s djelomično natkrivenom drvenom konstrukcijom ponavlja elemente prepoznatljive remodificirane gorske arhitekture kosog krova, koji se ponavljaju i na sjenici kuće. Na terasi djelomična natkrivenost stvara igru sjene i svjetla, a uz krošnje drveća koje okružuju kuću i žuborom potoka stvorila se savršena atmosfera za odmor, meditaciju, razmišljanje i ljubovanje.

Glavna arhitektica Edita nam također otkriva da sama konstrukcija kuće nije drvena, ali cilj je bio ostaviti takav dojam i upotrijebiti autohtone materijale, stoga je kuća dobila drvenu fasadu s griljama u ravnini fasade koje ju u potpunosti zatvaraju, što je, osim što naglašava vizualni izgled i formu kuće, i zaštita od provalnika.

Realizirati ovakav projekt u netaknutoj prirodi, boriti se s teškim vremenskim uvjetima, kao što su obilne kiše koje traju danima, velikim nanosima snijega zimi i svakodnevno se susretati s divljim životinjama čije je to prirodno stanište, a opet u svemu tome vrhunski se uklopiti u taj ambijent i postići dojmljivu estetiku luksuznih hotelskih apartmana svakako je bio izazov, ali arhitektica nam priznaje da joj je ovo ipak bio jedan o dražih projekata.

 

Fotografije: Neja Markičević/Hanza Media

Izvor: http://www.domidizajn.hr

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *