Magazin

Oživljavanje srednjovjekovne ruine

Kada se par u Northamptonshireu, Velika Britanija, obratio Will Gamble Architects da dizajniraju dogradnju njihovog viktorijanskog doma, očekivali su da će morati krenuti u rušenje susjednog kamenog zida. Ali arhitektonski studio se vratio s potpuno drugačijom idejom: umjesto da sruše srednjevjekovne ostatke, arhitekti su predložili da se devastirana konstrukcija vrati volumenom armirajućeg čelika, cigle i stakla.

“Iako je propala, ruina je I dalje bila veoma važna za zajednicu”, kaže projektant Will Gamble. “Nekada se ovdje proizvodio pergamentni papir, a šuškalo se da se pravio papir za članove kraljevske porodice. Ruševina je također bila velik dio karaktera zgrade u cjelini, a mi smo snažno osjećali da je treba sačuvati.”

Smještena između postojećeg viktorijanskog doma i ruševinskih zidanih odjeljaka nalazila se neiskorištena staja za držanje stoke. Kako bi povezao sva tri dijela, Gamble je predložio “zgradu unutar zgrade” koristeći materijale sa lokacije.”[Ruševina] je završila kao pokretačka snaga cijele šeme, a promjenu pristupa na kraju su dobro prihvatili i klijent, planeri i Historic England”, kaže Gamble.

Novo stubište od opeke vodi do terase na krovu iznad novog dijela. Dio viktorijanske kuće preuređen je tako da zajedno spaja stare i nove prostore.

 

 

Novi potporni zidovi i uređenje okoliša pomažu u daljnjem usklađivanju stepenastih područja.Polovina ruševina bila je zatvorena i sada je dio kuhinje i trpezarije. Drugu polovinu ruševina obuhvaća novi popločani dio, koji je dostupan s nekadašnjeg ulaza u tvornicu.

 

Polovina dijela ruševine sada su pretvoreni u zatvoreni dnevni boravak i kuhinju za vlasnike doma. Čelične grede pojačavaju I povezuje prethodno lomljive dijelove dok je ostatak od poda do plafona u staklu. Novi dio bio je ograničen na jednu priču kako bi omogućio da ostaci ruševine dominiraju u cjelokupnom vizuelnom izgledu.

 

 

Iznutra su drvene grede ostavljene izložene, a kameni zidovi isprani vapnom kako bi se stvorio efekat patine. Oslikana čelična konstrukcija razlikuje novi dio dok podovi od bijelog hrasta pomažu povezivanju cijelog prostora. Nasuprot svemu tome je nevjerojatno savremena kuhinja koja igra na temu moderne intervencije postavljene u istorijskom kontekstu.

 

Firma je takođe dizajnirala novi kuhinjski prostor, opredijelivši se za kontrastniju tamniju paletu. Originalni drveni stup stoji pored novih elegantnih elemenata i nehrđajućih čelika.

 

 

Oslikane grede od drveta i čelika suptilno označavaju razdvajanje između nekadašnje staje I tvornice. Dvije oblasti sada zajedno prolaze zajedno kao kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

 

 

 

Novi prostor za ručavanje gleda na prednji vrt. Will Gamble Architects osmislili su betonsku podlogu koja će se pružati duž temelja kamenih zidova kao monolitni ‘krovni’ dizajn. 

Nasuprot trpezariji iza kuhinje, mali dnevni boravak gleda direktno na ruševine. Klizna staklena vrata pružaju pristup novom zatvorenom popločanom dijelu dvorišta.

 

 

 

Pogled na istorijski značaj vode, koja je sada integrisana u novi popločani dio dvorišta koji okružuje ruina i moderni nastavak.

 

Još jedno otkriće tokom obnove bila je lokacija izvorne tvornice pergamenta sa prirodnim izvorom pitke vode. Prema Gambleovim istraživanjima, kože koje su korištene za pravljenje pergamenta očišćene su spuštane u niz kupališta koji su se nalazili ispod zgrade. Firma je ponovo otvorila jedno od ovih podzemnih kupališta u sklopu projekta, stvorivši novu funkciju i dotok vode.

 

Foto: John Dehlin

http://www.dwell.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *