Magazin

Belgijska kuća za goste

Pansion za goste je dizajniran od belgijskog Atelier Vens Vanbelle, firme koju vode Maarten Vanbelle i Dries Vens, a za investitora koji radi u filmskoj industriji. „Klijent i ja smo izabrali da sagradimo nešto što njegovi gosti nikada neće zaboraviti“, kaže Maarten Vanbelle. Kako bi postigli nešto izvanredno, dvojac je odlučio dizajnirati strukturu koja će biti i ulična i ugodna. „Bili smo željni stvaranja nečega što ranije nismo doživjeli, a istovremeno smo osigurali da se njihovi gosti osjećaju ugodno tokom boravka“, dodaje Vens. “Kao takvi, došli smo na ideju o nekakvoj drvenoj pećini, osiguravajući maksimalan nivo udobnosti.”

U Uitbergenu,između Bruxellesa i Ghenta, smješten je ovaj šarmantni dom koji je zamišljen da izgleda apstraktno, a da ne bude šokantno. Tek dovršena, ova zapanjujuća kuća za goste smjestila se u šarmantnom dvorištu kuće okružena travom,drvećem bazenom…

Struktura je umotana u izblijedjeli čelik, tako da izgleda kao da je tu desetljećima. Dok su bili u pansionu, arhitekti su unutrašnjost gledali kao na jedan masivan komad namještaja koji je trebalo izrezbarati u kohezivan element. „Odlučili smo da slojeve drveta spojimo od poda preko zidova pa sve do plafona u neprekidnu gradaciju“, kaže Vanbelle. „A pošto su enterijeri namjenski dizajnirani tako da budu jednoličnih boja, željeli smo da osiguramo da postoji nešto drugo kako bi se privukla pažnja… tu smo se poigrali idejom sa velikim kružnim prozorom“, dodaje Vens.

Pansion se nalazi na blago uzdignutom brežuljku koji gleda na dvorište. Iznutra se struktura sastoji od prizemlja, podruma i stražarske kule.

Za eksterijer su arhitekti koristili čelik. Dovoljno je apstraktan da se uklapa u unutrašnjost, dok se njene boje dobro uklapaju u okolni vrt i drveće,“ kaže arhitekta Maarten Vanbelle.

 


Pansion je zamišljen kao jedan veliki komad namještaja koji mu daje skulpturalni ambijent.

U svojim pokušajima da osmisle prostor koji gosti nikada ne bi zaboravili, arhitekti su se željeli poigrati s emocijama ljudi, a ne s estetskim iskustvom. „Prostor je morao imati gotovo kinematografsko iskustvo, u kojem doživljavate višestruke emocije,“ kaže Vanbelle. “Mislimo da će određene emocije, poput iznenađenja i sigurnosti, ako ih nabrojimo dvije, povećati šansu da zgrada ostane upisana u nečije sjećanje.”

 

 

Pansion ima malo kino i bar.Spiralno stubište vodi goste do promatračkog tornja

Nakon što se uz stepenište stigne do vrha tornja, gosti mogu uživati ​​u pogledu (jugozapadno) na belgijsku dolinu rijeke Scheldt.

 

 

Foto: Tim Van de Velde

http://www.architecturaldigest.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *