Magazin

Zadivljujući pogled lebdeće kuće

Na mjestu gdje se sastaju planina i pustinja, golema i hrapava ljepota prirodnog krajolika bila je nadahnuće za izgradnju doma četveročlane porodice.

Dom smješten visoko na planini, ima neometan pogled na jug grada El Paso i Juarez, u Meksiku, iza njega.

U podnožju planine Franklin, u blizini El Pasa, u državi Teksas, mladi bračni par koji je posjedovao hrabrost da na netaknutoj zemlji počne planiranje I gradnju svog budućeg prebivališta. Sa jedinstvenim pogledom i zaštićenim parkovskim zemljištem na dvije strane, mjesto je bilo prepuno mogućnosti za stvaranje dinamične kuće dostojne svog nadahnjujućeg okruženja.

Par se povezao s arhitektima Darcijem Hazelbakerom i Daleom Rushom iz Hazelbaker Rusha sa sjedištem u Tucsonu, čija je dizajnerska vizija poklopila sa njihovim nadanjima za mjesto. “Cijenili su našu privrženost prema zemlji … i mogućnostima kojima dom može nadahnuti nove načine života”, sjeća se Darci. Sarađujući kroz dizajn kuće, a na kraju i izgradnju, bračni par je u procesu dobio i dvoje djece.

Talasasti teren i velika uzvišenost parcele pružili su jedinstvenu priliku da se iskoriste različitie vizure prilikom postavljanja doma. „Bilo je vrlo važno posvetiti se poštovanju fantastičnog pogleda koji je nudila lokacija na uzvisini planine“, objašnjava Darci. Sa dalekim odsjajem gradskih svjetala na punom prikazu prema jugu i jednako zavodljivim pogledima na zalazak sunca preko horizonta prema zapadu, mjesto je nudilo nezaboravan I jedinstven vidikovac.

Umjesto da se bave dramatičnim iskopavanjima, tim se umjesto toga odlučio na minimalan rad na gradilištu. “Umjesto da koristimo velike potporne zidove i pokušavamo izravnati strmo mjesto, stvorili smo niz terasa koje se penju uz brdo i omogućavaju kući da se poveže sa svojim izravnim vanjskim okruženjem na svim nivoima“, objašnjava arhitekt Darci Hazelbaker.

 

El Paso, istorijski zidarski grad, slavi tradicionalne kamene radove u svojim lokalnim zgradama, iz prošlosti i sadašnjosti. Unutar ovog geografskog i kulturnog konteksta tim je pažljivo odabrao lokalni bazaltni kamen koji je iskoristio u gradnji donjih dijelova kuće. Tekstura i siva nijansa gotovo se neprimjetno spajaju s okolnim brdima prekrivenim domaćim sirovim sivim kamenjem i zelenom agavom. “U tom kontekstu, željeli smo da se kamena masa kuće osjeća kao dio brda”, objašnjava Dale. Suprotno donjem dijelu,gornji privatni volumen kuće je u bijelim štukaturama, koji izdaleka izgleda kao da lebdi iznad planinskog predjela.”Spavaće sobe na spratu su mjesto na kojem djeca sanjaju i igraju se i lebde iznad pejzaža”, razmišlja Dejl.

Količina kamena i štukature kuće se ukrštaju I stvaraju zaklonjenu “dnevnu sobu na otvorenom”. Donji volumen sadrži javni prostor koji uključuje kuhinju, dnevni boravak i trpezariju, dok povišena štukatura čuva privatne spavaće sobe porodice i prostor za igru djece.

 

Pažljivo pozicionirani otvori bili su sastavni dio pružanja usluge klijentima kojima je bio važan nefiltriran pogled na ljepote njihove okoline, istodobno dajući prednost lakoći i funkcionalnosti porodičnog života.  “Za kuću poput ove, prozor je namijenjen uokvirivanju pogleda”, kaže Dejl.

Složene bazaltne kamene konstrukcije, tradicionalna tehnika gradnje na lokalnom arhitektonskom jeziku i lijepo uklopljen moderan ugaoni prozor u dnevnoj sobi . 

 

Kada su višeslojna vrata otvorena, kuhinjska barijera prema otvorenom potpuno nestaje. “Kuhinja je jedan veliki otvoreni prostor koji gotovo djeluje kao” pozornica “za dnevni proces kuhanja”, kaže Darci. Kuhinja u boji oraha i polirani betonski podovi učvršćuju obiteljski prostor za kuhanje i okupljanje.

“U spavaćoj sobi željeli smo mogućnost otvaranja prostora za spavanje ili kupatila prema vrtu. Velika klizna vrata su bili savršeni za ovu fleksibilnost”, objašnjava Darci razloge svog izbora.

 

“Terase prema istoku trebaju predstavljati prelaz od divljeg i hrapavog pustinjskog krajolika do kultiviranije pustinjske bašte koja postaje sve osmišljenija i nježnija kako se približavate kući”,zaključuje Dale.

“Svaki otvor u zgradi je neka vrsta koreografije”, objašnjava Darci. “Promjena percepcije dok se krećete kroz život i prostor ključni su element dizajniranja. Hodajući hodnikom, izduženi horizontalni prozor uokviruje panoramski pogled na središte grada El Paso, Juarez i veliku Novu meksičku pustinju. Manji prozor na kraju hodnika mijenja i pročišćava pogled produbljujući interaktivno iskustvo s okolinom.”

 

Photo:Casey Dunn

http://www.dwell.com

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *