Magazin

Galerijske spavaće sobe kao sjajni nosioci preostora

Kada imate prostor sa ekstremnom visinom od poda do plafona, u iskušenju ste da  napravite drugu etažu sa čime bi se udvostručila kvadratura nekog stana velike,a pogotovu male površine. Nivo novog sprata omogućava pogledu da luta od prizemlja do vrha stropa. Prozori dobijaju na visini I mogu se protezati na dva nivoa održavajući svoju punu i snažnu prisutnost I upuštajući punim intezitetom prirodnu svjetlost. Ako postavite spavaću sobu na gornji sprat, ona je izvan oka u otvorenom okruženju, ali istovremeno daje atmosfersku vezu s ostatkom kuće. Ovo su naše prepuruke za dizajn potkrovnih stanova sa inspirativnim stilom.

Ovaj svjetlom ispunjen prostor može pobuditi osjećaj apsolutnog mira i koncentracije. Veliki zidni satovi oblače prazan bijeli zid iznad izduženog volumena dvostrukog radnog prostora koji se pretvara u ukrasnu policu ispod televizora.

Skulpturalno stepenište vodi u spavaću sobu,čija gazišta plutaju na plavom akcentnom zidu. Bijeli rukohvat bez ikakvih potpornih ograda, crta minimalističku estetiku.

Na vrhu minimalističkog dizajna stepeništa, u uskom pojasu galerije nalazi se dio sa toaletnim stolom i počecima ormara s otvorenim prednjim dijelom. Mala kuhinja u obliku slova L koristi prostor ispod.

Zbog otvorenog koncepta prostora I prozora koji se proteže kroz dva nivoa svakom spratu je omogućeno da udruže snage kako bi postali jedno impresivnije prostranstvo prirodne svjetlosti.

Moderni krevet je osvjetljen sa kvadratno postavljenim šinama I reflektorima na njima. Ormar je sa podesivim sistemom polica za odjevne predmete i ladica . Njegov otvoreni dizajn povezan je s bezgraničnim protokom energije kroz kuću, od dnevnog boravka otvorenog plana I stepeništa, do samih ploha potkrovlja.

Ovaj stan od 36 kvadrata nalazi se u Moskvi i odlikuje ga jednostavan i minimalistički dizajn.

Veliki prozori kompaktnu unutrašnjost ispunjavaju svjetlom. Poseban detalj na prozorima su sobne biljke koje donose dašak prirode.

Jedna Eamsova fotelja, podna lampa I tabure od ratana napravili su ugodan kutak za čitanje I odmor kraj prozora.

Radni prostor je smješten na platformi spavaće sobe.

Zapanjujući originalni zid od cigle daje ovo malom stanu od 27 kvadrata industrijski štih, dok jednostavne bijele boje zadovoljavaju minimalističku stranu ovog enterijera.

Dizajn stepeništa proteže se neprimjetno kroz prostor, kao da se radi o jednoj prelomljenoj traci papira.

Ikein reflektor na podu dodatno akcentira modernu fotelju u podnožju stepenica. Veliki ormari za odlaganje ostaju gotovo neprimjetni iza bijelih ploča. Diskretna estetika prilagođena je i vratima kupatila. Čvrsti crni crni zid koristi se da dodatno odvrati pogled i ulijeva osjećaj dodatne dubine u sobi.

Gore u spavaćoj sobi prevladava jednobojna tema. Crni prekrivač i jastuk, crni noćni stolić moderni zid od cigle detalji su koji narušavaju bijelinu zida i poda.

Unutar kupaonice u prizemlju, drvena stolica daje usamljeni trenutak prirodne topline u sivo-bijelom okruženju.

Iako sa modernom minimalističkom vibracijom ovaj stan odaje izrazito luksuzan utisak. Tome doprinose moderna sofa,bogati drveni podovi i luster kao skulpturalni elemenat na plafonu od betona.

Kristalno bistra staklena ograda stepeništa siječe plutajuće drvene stepenice do potkrovlje.

Modularna sofa,po potrebi, može imati ima dvostrani raspored ili prebacivanjem elemenata oblikovati ugodnu zonu za filmske večeri.

Indirektna led rasvjeta naglašava drveni zid koji se nalazi iznad malog bara.

Napokon stižemo u kućni interijer udobnog rustikalnog osjećaja. Ovaj enterijer odaje udoban rustikalni osjećaj, dodatno naglašenog krupnim drvenim elementima i izloženim zidovima od cigle. Rustikalni stolić izgrađen od recikliranog drveta i željeznih točkova.

Prostor ispod stepeništa napravljen je kao blok koji je iskorišten za duboke ormare za odlaganje.Tanka šipke pružaju sigurnost u visokom potkrovlju bez da ga zatvaraju. Podni krevet bavi se praktičnošću pod kosom linijom stropa. Kosine potkrovlja čine spavaću sobu privlačnim skrovištem.

Ugodna drvena estetika stepeništa prilagođava se stilskom dizajnu kuhinje u obliku slova L.Okrugli trpezarijski set odvaja kuhinju od dnevnog boravka. Oznake industrijskg dizajna nalazimo u vidu natpisa koji se  pojavljuju se na unutarnjim vratima i na nosivim gredama u crnom premazu koje su istaknute, umjesto da se prikrivaju.

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *