Magazin

Savremena interpretacija tradicionalnih kula iz Kenta

Kuća koju vam predstavljamo pravo je malo arhitektonsko čudo i teško da biste na prvu mogli pretpostaviti da je riječ o stambenom objektu. No, ovakav oblik nastambe ima svoju daleku prošlost, a ovo je njezina moderna interpretacija

Arhitektonski studio ACME poigrao se starim, tradicionalnim kućama u engleskoj pokrajini Kent, građenim od 15. do 19. vijeka. Nastambe su posebne zbog svoga oblika kule sa šiljastim tornjem na čijem se vrhu nalazi rotirajuća naprava za sušenje hmelja postale su zaštitni dio ovoga dijela Velike Britanije. Tako se hmelj ubran s okolnih polja mogao objesiti da se osuši prije nego što se pošalje u pivovaru.

Nekada su te kule bile gospodarski objekti, a danas su one nerijetko prenamijenjene u životne prostore i tvore pravu turističku atrakciju. ACME se pak odlučio, u suradnji sa svojim klijentima, u istoj pokrajini kreirati Bumpers Oats, modernu verziju takve kuće od opeke, ali je zadržao prepoznatljivi vrh.

Kule bi obično bile izgrađene u klasteru, bez ikakvih unutarnjih vrata između koja bi ih povezivala. ACME tim je shvatio da se trebaju uvesti prolazi koji bi povezali objekte, odnosno sve prostorije, ali isto tako i integrisati životni prostori s okolnim vrtom.

ACME je zaobišao ovo pitanje dizajnirajući Bumpers Oast kao seriju od četiri različite kule, organizovane oko središnjeg volumena zamišljenog kao centralnu tačku koja sve povezuje i u kojoj se nalazi trpezarija.

Da bi se pročelje potpuno prekrilo, bilo je potrebno preko 41.000 pločica za oblaganje zidova i krova. Pločice su dizajnirane tako da odgovaraju prirodnim varijacijama tradicionalne terakote, dok je unutrašnjost obložena šperpločom. Odabrano je šest nijansi, od tamnih crvenih i smeđih, do svjetlijih nijansi sive i narančaste

Napravljen je koncept moderne stambene kuće sastavljene od četiri kule obložene pločicama umjesto opeke. Neobična vanjština diktira i unutrašnji prostor te su sobe zaokruženog oblika i visokih stropova.

Mali kvadratni prozori iscrtani su na tim površinama, puštajući svjetlost bez narušavanja estetike.Većinu prizemlja kuće zauzima socijalna zona s kuhinjom, dnevnim boravkom i trpezarijom dok drveno stubište vodi do prvog sprata, gdje su spavaonice,kupatila i radna soba.

Kako bi kuća bila prikladna za moderan obiteljski život, ACME je morao prekršiti neka uobičajena pravila gradnje kuće sa šiljastim tornjem.

“Oblik ove zgrade radikalno se razlikuje od svojih prethodnika, a postalo je moguće samo zahvaljujući vizionarskom razmišljanju klijenta i iscrpnom istraživačkom projektu”, kaže Friedrich Ludewig, direktor u ACME-u. “Ova kuća može biti i savremena i ponosna na svoj identitet u Kentu.

Foto:Jim Stephenson

http://www.dwell.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *