Magazin

Brutalizam u modernoj arhitekturi

Brutalistička arhitektura prešla je dug put od svog prvobitnog vrhunca kasnih 1950-ih i 60-ih. Tada su projekti socijalnog stanovanja i institucionalnih zgrada nametale hladnu i štedljivu prirodu izgradnje koja se pridružila totalitarizmu do kasnih 1970-ih, a onda se izgubila iz favorita. Sada smo svjedoci uzbudljivog povratka armiranog betona i čeličnih eksterijera, pretočenih u modularne veličine da bi se stvorile sjajne i jedinstvene privatne rezidencije. Brutalizam (izveden iz riječi na francuskom ‘beton brut’, što znači ‘sirovi beton’) je grafički i geometrijski i čini ga nevjerovatno privlačnim u minimalističkom razmišljanju današnjice.

Masivni teški betonski volumen na gornjoj etaži ovog brutalnog dizajna kuće, sa jednim uglom koji se savršeno naslonio na prirodnu stijenu.

Veličanstvene monolitne ploče od punog kamena složene jedna na drugu grade osjećaj impresivnosti.

Ovu modernu kuću ne možete lako preurediti ili promijeniti . Osjećaj trajnosti koji brutalizam donosi poseban je izazov našoj modernoj kulturi koja se brzo kreće, brzo se mijenja i kada je sve za jednokratnu upotrebu. 

Ovi modularni ukrasni elementi na objektu izgrađenom gradu Lucknow,  zasnivaju se na tradicionalnom ‘chikan’ vezu i daju unutrašnjosti kuće  potrebnu zaštitu od sunca, istovremeno  dopuštaju unakrsnu ventilaciju.

Ova kuća ograničava upotrebu betona samo na donji sprat objekta. Na vrhu, zidovi su u potpunosti obloženi prirodnim drvetom kako bi se postigla ravnoteža između hladnoće i topline, umjetnog i prirodnog.

Postoji nešto tako opasno uzbudljivo u pogledu na to da se vidi ogromni blok betona konzolno prepušten iznad osnovne strukture objekta.

Savršena podrška.Vitki potporni zid podupire jedan kraj ogromne betonske mase ovog doma. Zaobljeni izrez čini trajnu snagu ovog komada zida još čudesnijom. 

Moć nevidljivosti. Prizemlje ove nevjerojatne zgrade izgrađeno je u potpunosti od staklenih zidova, koji čine da betonski prvi sprat lebdi iznad bazena i prekrasno uređenog dvorišta. 

Rebraste zidne ploče često se koriste za teksturiranje fasada inače minimalističkog betonskog platna.

Prozorski otvori su izrezani na izduženom licu ove jedinstvene kuće, kao da je riječ o čamcu koji se nalazi na plaži. 

Masivne perforacije provlače se kroz guste betonske zidove kako bi olakšale njihov izgled, kao i omogućile da prirodna sunčeva svjetlost uđe u prostor iza. 

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *