Magazin

Četiri teksture Denysa Bondarenka

Pri našem prvom susretu s klijentom bilo je jasno: čekao nas je zanimljiv kreativni projekt. Vlasnik stana radio je u otmjenoj kancelariji IT kompanije. Inspirirale su ga putovanja širom svijeta, pokazivao nam reference u grunge stilu i bio spreman za smjele odluke. Uhvatili smo val i spustili se na posao.

Za projekt stana koristili smo samo četiri prirodna materijala – ciglu, beton, metal i drvo; i četiri boje – terakota, bijela, siva i crna; uglavnom dizajnerski predmeti i namještaj i zajednički napori s klijentom naravno.

Plafoni visoki 2,6 metra bili su prva zamka na koju smo naišli. Umjesto širokih otvorenih prostora, rizikovali smo da dobijemo jezivu kutiju, pa smo se odlučili da napravimo obloženi plafon i ostavimo ga onakvog kakav je – izložen betonu sa žicama. To nam je pomoglo da zadržimo visinu plafona i dobijemo prvo rješenje dekora.

Nedostatak dnevne svjetlosti bilo je drugo pitanje. Prozori stana bili su okrenuti sjeveru, a susjedna zgrada bila je još jedna prepreka svjetlosnim snopovima. Da bismo povećali protok svjetlosti u dnevnu sobu, uklonili smo standardni balkonski pregrad, napravili niske prozore i demontirali otvore za pristup zatvorenom balkonu. Izolirali smo zatvoreni balkon, opremili ga nekim kuhinjskim aparatima i pretvorili u mali ugodni ured. Otvori smo uokvireni metalnim limom i dobili smo drugi specifičan ukrasni element.

Na zahtjev vlasnika stana odmah smo odbili standardnu ​​kuhinju. Umjesto toga, montirali smo viseći barski šank iz drhtavog i ugodnog na dodir drveta, koji smo ogradili metalnom mrežom. Metal se pojavio i u okviru kuhinjskog namještaja. Štaviše, metalni ventilacijski kanal korišten je kao pokrov za sistem za odvod zraka. Tretiranje nestandardnih stvari kao ukrasa već je postalo naš potpis, ali ovdje je to bila treća konkretna odluka.

Ovaj nevjerojatni industrijski stan smješten u ukrajinskom gradu Harkovu nedavno je dizajnirao Denys Bondarenko .

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *