Magazin

Planinska kuća u Norveškoj

 

Dnevni boravak

Ovaj izvrstan dizajn enterijera pripada kući od 176 kvadratnih metara koja se nalazi u Norveškoj, a koji je dizajnirao i vizualizirao Nazar Tsymbaliuk. Kuća je planinska i riznica je zapanjujućih stijena i mramornog kamena na zidovima, prirodnog drveta i toniranih akcenata poput mrežastih metalnih zidnih i stropnih ploča, izvanrednih kreacija namještaja i nevjerovatnim dizajnom kupatila. Sa ovako fenomenalnim vizurama prema planini, dizajn enterijera je zahtijevao veliku pažnju, a sekvence koje vidimo prolazeći iz sobe u sobu ostavljaju nas bez riječi.
Luksuzni dnevni boravak dvostruke visine bogat je tekturama od kamena koji se valovito uzdiže iza mekane sofe, mrežastog sloja metala koji omotava gornju polovinu zida, a sve završava drvenom oblogom koja pokriva strop.
Kameni zid u dnevnom boravku nadopunjuje spektakularni pogled na planinu kroz prozore od poda do plafona. Cvjet trešnje ilustrira osjetljiv aspekt prirode, ispred ikone njegove nepokolebljive snage.

Kuhinja i trpezarija

Otvoreni dnevni boravak povezan je s luksuznim kuhinjskim trpezarijskim prostorom sa svečanim stolom za ručavanje. Kohezivna paleta boja od taupe, prirodnog drveta i sivih elemenata spajaju dve zone zajedno kao jednu vizuelno umirujuću scenu.
Spuštena rasvjeta spušta se u crnom okviru iznad elegantnog trpezarijskog seta i susjednog kuhinjskog prostora. Moderno drveno stubište penje se iza trpezarijskog prostora, s drvenim gazištima i ogradom koja se proteže sve do stropa.

Drveni elementi u kuhinji lijepo se spajaju sa susjednim trpezarijskim stolom i podom dnevnog boravka.

 

Spavaća soba

Unutar glavne spavaće sobe, krevet po mjeri dijeli sobu na zonu spavanja i zonu kupatila. Ogromni prozori protežu se po cijeloj visini zidova spavaće sobe i pružaju prostoru da uživa u prirodnoj svjetlosti.
Zid u obliku slova L izrađen je po obodu kreveta, koji je udobno obložen mekanim jastučićima, ukrasnim vazama i noćnim lampicama. Biljke koje su smještene oko uzglavlja omekšavaju njegovu liniju.
Kameni dupli umivaonici postavljeni su na mramornoj platformi iza jedinstvenog uzglavlja kreveta. Prostirke od jute su na podu i nadopunjuju rebrastu teksturu hrapavih postolja.

Dječija soba

Druga spavaća soba ima kućni radni prostor koji je spojen sa ojačanom postoljem za krevet platforme.
Radna površina se nastavlja ispod povišene polica za knjige kojoj se pristupa preko plutajućih drvenih stepenica. Ogledalo razbija potez čvrstog namještaja, stvarajući iluziju dodatnog prozora svojim odrazom svjetlosti.
Krevet je postavljen odmah uz veliki prozor da bi sanjivi korisnik imao spektakularan pogled na planinu. Penjački zid mogli bi privuci mlade za trening znacajan za njihovo brdsko okruženje!
Prostor ispod kreveta napunjen je mekanim podnim prostirkom i raštrkanim jastucima.

Kupatilo

Kupatilo je puno svijetlosti koja dolazi sa ogromnog prozora koji pusta prirodnu svjetlost direktno pod tuš - privatnost nije briga kada nema susjeda.
S druge strane pregradnog zida za tuširanje, jedinstveni, dvostruki umivaonik izrađen od mramora i drveta. Odgovarajuća mramorna kada ima otvorenu drvenu policu ugrađenu sa strane.
Predsoblje između dječije spavaće sobe i susjednog kupatila ima meko osvijetljenje i prostor bogat teksturama. Pokretna vrata tiho se uvlače u zidove.
Unutar ove kupaonice nalazi se eksplozija bordo lišća, koje izvire iz rešetkastog metalnog zida. Šareno lišće čini izvanrednu pozadinu modernog sivog kupatila i kade postavljene na gruboj kamenoj platformi.
Sivi toalet i bide, umivaonik sa sivom stopom i tuš kabina sa sivim naglaskom upotpunjuju raspored kupaonice. Kamene pločice velikog formata na podu i zidovima daju prostoriji dramatičnu teksturu. Prekrasna samostojeća kada je uokvirena prekrasnom panoramom planine.

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *