Magazin

Polotno Stan by Sergey Makhno Architects

Projekat: Privatan stan
Površina : 120 m2
Lokacija : Kijev, Ukrajina
Godina: 2019
Dizajneri: Serhii Makhno, Ihor Tykhyi

Vječni prolazi

Stan je kombinacija pravougaonih kutija. Narandžasta je ona koja je glavna. Poslužila je kao mjesto skrivanja skladištenih elemenata. Narandžasti zid je vreteno oko kojeg se vrti cijeli stan. Stan je projektovan kao igra refleksija. Svi zidovi su pretvoreni u ogledala koja onda maskiraju ulazni dio. U određenoj poziciji postiže se osjećaj kao da je svuda unaokolo bezgranični prostor, bez ikakvih zidova i granica. “Prostor je koncept bez kraja. Vrata nisu potrebna. Ulazi ne trebaju biti vidljivi. Sve što je potrebno je da osjećate da posjedujete beskonačnost. Uz pomoć mnogobrojnih odraza i jednostavnih geometrijskih rješenja , kreirali smo esencijalni prostor za cijelu porodicu- kaže Ihor Tykhui, glavni arhitekt ovog projekta.“

Kuhinja i trpezarija

Kuhinja i trpezarija su pozicionirani u prostoru koji se vizuelno razlikuje od prostora dnevne sobe. Šema boja je polihromatska u svojoj monohromatiji. Glavni sastojak ljepote kuhinje je njen betonski zid. To je slikarsko platno sa svim elementima,stolovima i stolicama koje su geometrijske figure iscrtane preciznim pokretima umjetnika. Betonski zid se ne zaustavlja u kuhinji te se nastavlja i u kupaoničkom bloku.

Polotno (Ukr. полотно) znači kanvas. Čist. Prazan. Spreman za umjetnikovu maštu koja će ocrtati bijelo platno. U ovom slučaju su arhitekti ti koji su kreirali to umjetničko platno, a vlasnici stana su oni koji su ga kompletirali. Polotno Stan je Ukrajinski savremeni stil u svom minimalizmu. Tu se pronalazi ljepota geometrije prostora.

Dnevni boravak

Dnevni boravak se nastavlja na kuhinju uz pomoć drvenog poda i teksturiranog bijelog zida. Ovaj prostor je naglašen upravo odsustvom akcenata. Jednostavne forme. Svijetli tonovi.

Spavaća soba

Spavaća soba takođe ima svoju kutiju – drveni kvadratni prostor sakriva garderober i savršeno se uklapa sa drvenim podom. Segmentirani bijeli zid nije zapravo zid već skladišteni prostor. Ogledalo takođe skriva nešto – ulaz. Ono čini sobu jedinstvenim beskrajnim prostorom.

Dječija soba

Djeca dolaze i potreban im je prostor koji će ispuniti njihovom energijom i živosti. To im je i omogućeno. Tu na scenu ponovo stupa narandžasti zid koji kaže : „Dječice, šta sam ja danas ? Maleno pile ili ukusni kolač?“ Napisi na zidu se neprekidno mijenjaju zato što su dječica tu da daju mašti na volju. Suprotni zid je napravljen od inoxa. Reflektira narandžastu boju i svjetlo iz prostora. Takođe obećava odražavanje jutarnje svježine i večernje zabave. Dva konzolna stola čekaju knjige, a kreveti snove.

Kupatilo

Bijelo kupatilo je klasika koja uvijek izgleda novo. Mirna svjetlost i ogledala sa Led rasvjetom kompletiraju prostor sofisticiranom elegancijom.

Detalji

Dnevni boravak se teksturom razlikuje od ostatka stana. Cijeli zid dnevne sobe je prekriven rigipsom u reljefnoj finituri. Time se stvara osjećaj da je okean prekrio površinu i kreirao morsku pjenu na zidu.

Beton

Klasični inovator. Betonski zid je tu kao podsjetnik zašto su jednostavna rješenja uvijek najbolja. Kuhinja djeluje poput ukrasa na čistom kanvasu od betona.

Inox

Uvijek zanimljivi materijal koji transformiše bilo koji prostor u igru svjetla i sjena. Materijal koji uvijek uzburka maštu i čini granice nevidljivima.

Photo: Ihor Tykhyi

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *