Magazin

Sergey Makhno Architects – “Očeva kuća“

Projekat: Privatna rezidencija
Površina : 412m2
Lokacija : Kijev region, Ukrajina
Tim: Sergey Makhno, Olekandr Kovpak

Otac kuće

Otac tri dječaka koji ima svoju ideologiju i životni stil je poželio „kuću od linija“ te je to postao projektni moto. Supruga u potpunosti vjeruje mužu, govore istim jezikom, osjećaju na isti način te imaju zajedničku viziju porodičnog gnijezda. Uprkos tome što kuća naizgled djeluje hladno i blijedo, roditelji znaju da će njihovi sinovi doprinijeti toplini doma svojim vlastitim „bojama“ i osjećanjima.

Postoji mjesto kojeg se uvijek sjećamo i odakle potiču najljepše uspomene iz djetinjstva. To je naše prvo gnijezdo- očev dom. U Ukrajini se takvo mjesto zove “batkivska hata” što zapravo označava više od mjesta; to je naša zona sigurnosti i udobnosti. Ovdje predstavljamo – „Očevu kuću”.

Iznutra ka vani

Spavaća+gostinjska spavaća soba+2 dječije spavaonice+vinska prostorija. Lista klijentovih želja. Prostor omogućava dizajn dovoljnog broja spavaćih soba, vinske sobe, porodičnog prostora kuhinje, te trpezarije sa dnevnom sobom, kao i galerijom koja se proteže cijelim prostorom kuće. Da bi naglasili galeriju, arhitekti su je sagradili na pijedestalu – strop u sobi je visi u odnosu na strop glavne zgrade. Ovakvo rješenje takođe omogućava i blizinu svjetla za kolekciju slika koja je omogućena trakastim prozorom širine 450 cm i koji se proteze dužinom cijele galerije.

Oleksandr Kovpak, glavni arhitekta “Očeve kuće” dodaje:

„Dodijelili smo trakastom prozoru asistenta - to je veliki prozor koji se nalazi na drugoj strani kuće. Priroda je ko-kreator ovog jedinstvenog umjetničkog djela. Naposlijetku, centar izložbe umjetnina živi četiri puta godišnje, mijenja se i nikada nije isti. Godišnja doba kreiraju vlastitu umjetnost koja je potom uokvirena našim objektom“.

Istinski vani

Vanjski prostor je korišten za brojne vanjske terase. Kameno dvorište je skriveno iza okruglog otvora u zidu. Bazen sa ležaljkama je skriven iza pravougaonog luka. Glavni ulaz je odijeljen od ulice velikim kamenim zidom. Tako veliki broj zidova je takođe arhitektonsko i dizajnersko rješenje. Oni su simbol Oca- onog koji brine, štiti i osigurava mir. Zidovi štite kretivnu, nježnu, intimnu bit porodice i panoramski je otvaraju ka eksterijeru i obalnom krajoliku.

Između redova

Dobiti maksimum iz minimuma osnovnih materijala-betona, stakla i krova – bilo je moguće zahvaljujući kompetentnom pristupu kompoziciji, preciznom nadzoru projekta i uspješnom dijalogu između klijenta i glavnog arhitekte. Iskustvo profesionalaca zaduženih za ovaj projekat je bilo jako bitno za ovu kuću i njenog vlasnika. Oleksandr Kovpak, glavni arhitekta “Očeve kuće” naglašava bitnost betona u izvedbi: “Sa profesionalnog stanovišta, ovo je arhitektonski beton, a sa kreativnog, to je beton umjetničkog izražaja. Zidovi su važne zone kreativnosti. Možda će ih nekad ukrašavati poezija njihovih vlasnika. ” Za nestandardna rješenja za obične stanovnike predgrađa Kijeva koja su ponuđena u ovoj kući - galerija je ta povezujuća nit, koja se proteže od ulaza sve do obale jezera. Zapravo, čak i prelazi liniju obale i nadvija se nad jezerom. Ulazom u kuću, uranjate u Art River, vođeni ste njenim tokom i potom se iznenada nalazite u prirodnom jezeru. Magično, zar ne?

Fantazija ``Ljeto``, autor – Sergey Makhno Architects.

Monotona, monolitična, zimska... Stop. Dajte mašti na volju i teleportirajte se u ljeto. Okružena zelenilom crnogorične šume okolo, odsjajem sunca sa dvije strane: vode i neba, Očeva kuća zauzima centralno mjesto krajolika u svoj svojoj ljepoti.zone kreativnosti. Možda će ih nekad ukrašavati poezija njihovih vlasnika. ”

Fotografije: SMA Team

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *