Magazin

Dom za zdrav život – VELUX

Arhitektura: EKOART HIŠE d.o.o., Miha Bogataj
Lokacija: Stahovica, Slovenija
Godina projekta: 2015

U okolini Kamnika, u selu Stahovica, nalazi se kuća koja gotovo da ne izaziva pretjerano interesovanje. Izgleda kao obična dupleks kuća sa neravnim krovom i fleksibilnim krovom za automobile. Bliži pogled otkriva mnoga zanimljiva rješenja. Kuća, koja izgleda kao da lebdi iznad zemlje, zapravo je delimično pod zemljom – ispod fleksibilnog krova – preostali volumen kuće je podignut iznad nivoa tla za oko 100 cm sa betonskim blokovima.

Kuća je zanimljiva i zbog upotrebe potpuno prirodnog konstrukcijskog sistema: IQWOOD drveni konstrukcijski sustav, čija je karakteristika da drvo nije pripremljeno nikakvim kemijskim sredstvima, a spajanje drvenih dijelova je samo mehaničko, s drvenim spojnicama.Nastavljena je upotreba prirodnih materijala u izolaciji objekta, postavljanjem panela od industrijski konoplje u drvenim vlaknima.

Koristeći prirodne građevinske blokove za kuću, postigli su izuzetno štedljiv objekat, jer troše samo 9,5 kWh / m2 za grijanje na godišnjem nivou, što kuću svrstava u kategoriju gotovo nula energetskih objekata.

Za grijanje kuće dovoljan je ventilacijski sustav sa rekuperacijom i solarnom energijom. Pristupačni životni uvjeti u dnevnim sobama postižu se s mnogo prirodnog osvjetljenja kroz veliki panoramski prozor, odakle se otvara ugodan pogled na zelenilo i šire okruženje.

Proizvodi korišteni u projektu


Vanjske roletne na elektro upravljanje - efikasna zaštita od toplote, a pruža potpuno zamračenje pa stvara dobre uslove za ugodan san. Kako bi se olakšalo korištenje roletni ugrađenih na prozorima koji su izvan dohvata ruku, postavljene su vanjske roletne na elektro upravljanje.

Prilikom definisanja dimenzija i pozicija prozorskih otvora, vlasnik i arhitekta su pažljivo otvorili pogled prema van iz različitih prostorno-funkcionalnih jedinica u potkrovlju kuće. Da bi se postigli najbolji mogući energetski efekti, sistem upravljanja prozorima je važan doprinos optimalnom osvjetljenju unutrašnjosti i prilagođavanju odgovarajuće temperature objekta – sve sa ciljem da se ne pregriju unutrašnji prostori.

Tako su klasični prozorski otvori u prizemlju zaštićeni vanjskim roletnama, u mansardi s drvenim lamelama, isto kao i krovni prozori. Krovni prozori u potkrovlju raspoređeni su tako da je unutrašnji prostor optimalno osvijetljen, a na ključnim mjestima otvaraju se pogledi na okolna brda, što dodatno doprinosi doživljaju raznolikog okuženja. Veličina i raspored krovnih prozora pažljivo je isplanirana VELUX programom za analizu dnevne svjetlosti:

Daylight Visualizer https://www.velux.com/article/2016/daylight-visualizer, koji je optimizirao kombinaciju prirodnog svjetla kroz velike staklene površine i krovne prozore u potkrovlju.

Dobro osvjetljenje prostorija je važno u nekoliko aspekata: utiče na raspoloženje, produktivnost, brže pamćenje, pozitivnu socijalnu interakciju i, na kraju, ali ne i najmanje važno, zdravlje.

Fotografije: Miran Kambič i Lara Romih

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *