Magazin

Kristalna struktura Zahe Hadid

Dizajn cijelog kompleksa kombinacija je starog i novog, prošlosti i budućnosti. Nova struktura smještena je uz staru vatrogasnu stanicu koja je morala biti očuvana. Zato novi oblik “pluta” iznad stare zgrade, čime se stvara snažan vizualni kontrast.

Ovaj projekt ne samo da obnavlja zapuštenu vatrogasnu stanicu, već i proširuje i čuva postojeću povijesnu strukturu i vraća je u sjedište luke – koja je ranije imala svoje urede po cijelom gradu. Luka u Antverpenu najveća je u Belgiji, a druga po veličini u Evropi, što ovaj projekat čini važnim dijelom grada.

Lokacija pored vode doprinijela je niskoj emisiji ugljika, budući da je većina materijala koji se koristila u obnovi prevezena morskim putem. Potpuna upotreba postojeće zgrade takođe doprinosi održivosti projekta što je bio uslov za arhitekte od samog početka; Zahin projekat žiri je ocijenio izvanrednim u kontekstu intepolacije  postojeće i nove strukture.

Fotografije: archdaily.com i modlar.com

O Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.