Magazin

Još jedna priča o nesavršenoj ljepoti

Projekat: Stan
Površina : 200m2
Lokacija : Kozyn, Kijev
Godina: 2019
Tim: Sergey Makhno, Serhii Filonchuk, Ihor Tykhyi, Illia Tovstonog, Olha Sobchyshyna

Zadatak

Dizajnirati zaseban stan za mladi par u velikom porodičnom objektu. Ukomponovati udobnost i prazninu, prirodu i tehnologiju, strast i zen. Moguće samo uz primjenu wabi-sabi principa estestskog uređenja.

Realizacija

Za početak to ne bi bio klasični opis enterijera, već pojašnjenje sta znači živjeti wabi-sabi. Jednostavni, svjesni stil življenja u harmoniji sa samim sobom, ali i svim drugim aspektima životnog sklada znači živjeti prema wabi-sabi principu. Bitno je naglasiti da niti jedan Japanac ne bi znao tačno objasniti suštinu ovog koncepta, no to je sastavni dio njihovog genetskog koda

Planiranje je izvedeno vrlo jednostavno. Dnevni boravak uz skrivenu kuhinju, spavaća sa skrivenim garderoberom, kupaonica koja se nalazi iza stakla. Naglasak je na riječima ” skriveni” jer wabi-sabi koncept ne poznaje mnoštvo detalja izloženim na policama poput bakinih keramičkih figurica. Wabi-sabi poznaje samo zatvorene skladištene prostore. Ipak, ukoliko ste zaista vezani za keramičku figuricu vaše bake, onda je treba smjestiti na počasno centralno mjesto vašeg dnevnog boravka budući da wabi-sabi stavlja fokus samo na vama zaista bitne stvari.

Dnevni boravak

Zidovi su od gline, strop od gline i drveta, jedan od četiri zida je od stakla. Japanski princip wabi-sabija je mirni i radosni životni stil koji obuhvata cijeli životni vijek. Od rođenja do smrti, od vrha životnog ciklusa do samoga kraja. Dakle, glavni element dekora je staklena stijenka u rasponu od 6 metara sa pogledom prema krajoliku u kojem se smjenjuju godišnja i životna doba. Glavni element uređenja je impozantna sofa te trpezarijski stol sa nogama od plavog čelika i čvornatom površinom koja je ispunjena polimer rezinom. Iznad stola se nalaze dizajnerska rasvjetna tijela - keramički olujni oblaci Khmatra dizajnirani od strane Sergey-a Makhno, koji predstavljaju oblake prije početka same kiše i dok oluja još traje. Pod od oraha je prekriven starim bakinim tepisima- ova porodica radi na očuvanju svojih kako duhovnih tako i materijalnih blaga. Keramička vaza dizajnirana od strane Sergeya Makhno i Slavko Odarchenko je bila inspirisana radom poznate japanske umjetnice Shiro Tsujimura. Tamni hrast na zidu je zapravo lokacije skrivene kuhinje. Stolići za kafu su zapravo stari dijelovi trupla vrbe.

Spavaća soba

Kada prihvatimo stvari upravo onakvim kakve jesu, bez potrebe da ih mijenjamo, onda nam ostaje više vremena i da uživamo u njima. Nesavršenost nije nešto sto trebamo trpjeti, jer je u stvari sastavni dio života koji trebamo prihvatiti i naučiti uživati u njemu. Mekani krevet koji je uokviren dizajnerskim lampama dizajniramim od strane Sergeya Makhno Architects iza kojeg se nalazi isti panel od potamnjenog hrasta skriva garderobu.

Kupatilo

Stakleni zid, u kontrastu, ne skriva kupatilo a omogućava prozračnost prostorije. To omogućava da i kupatilo postane sastavni dio interijera, a ne samo neophodni dio prostora. Tu nalazimo zidove od gline i zapravo cijeli prostor se pretvara u veliko slikarsko platno za najtalentovanijeg umjetnika- život.

Fotografije: Serhii Kadulin

About Marketing House.ba

Marketing tim House.ba svakodnevno istražuje i piše o temama iz oblasti arhitekture i dizajna enterijera, te stilovima koji nas okružuju. Potaknuti idejom da svjetske brendove približimo svakodnevnim čitaocima, nastojimo biti vaš omiljeni magazin uz kojeg pijete jutarnju kafu ili tražite inspiraciju za svoj novi dom.