Magazin

‘Augmented reality’ aplikacije 2020.

Tehnološka inovacija već nekoliko godina unazad revolucionira jednu od najstarijih profesija na svijetu – građevinsku industriju. Takozvana ‘proširena stvarnost’ tek se probila na scenu i već je izazvala oduševljenje i u mnogome otkrila rješenja za sve najveće probleme ove industrije. Promjene se vide ne samo u dizajnu i modeliranju, već i u izgradnji. AR koristi čitavom građevinskom timu: inženjerima, dizajnerima, arhitektima, rukovodiocima projekata i izvođačima.

Za razliku od virtualne stvarnosti, koja stvara potpuno novo i neovisno okruženje stvarnog svijeta, AR uključuje virtualne elemente koji utječu na ono što već postoji.

Za to se koriste 3D planovi, pa čak i hologrami virtualnog modela kako bi se poboljšalo razumijevanje projekta i olakšala gradnja.

Mogućnost gledanja kroz zidove i preglednost putanja tehničkih instalacija olakšava postupak, smanjuje mogućnost grešaka, pa čak djelimično automatizuje i gradnju složenih geometrija.

Da bi u potpunosti iskoristili ‘Augmented Reality’ potreban nam je uređaj (obično naočale). Trenutno nekoliko firmi proizvodi AR hardver, ali najpopularniji u građevinarstvu je Microsoft HoloLens. Glavni razlog zašto građevinci biraju Microsoft HoloLens je cijena i činjenica da je on sada certifikovan kao osnovne zaštitne naočale. DAQRI kompanija razvila je sigurnosnu kacigu integrisanu u naočale, kako bi se postigla još veća upotreba od strane građevinskih stručnjaka.

Na taj je način moguće kombinovati virtualne arhitektonske nacrte sa realnošću gradilišta, povećavajući efikasnost i tačnost, a smanjujući pojavu grešaka i štedeći vrijeme, novac i resurse.

Iako usvajanje BIM sistema smanjuje mnoge nespojivosti i neugodna iznenađenja tokom procesa izgradnje, neizbježno je da se u izgradnji pojave sumnje i greške. I što je još važnije, svaka greška ili ponovni postupak košta mnogo novca i vremena.

Ideja je da AR aplikacije pruže tačniji prikaz onoga što će se graditi, uključujući sve slojeve materijala i instalacija koje su često složene za razumijevanje kroz crteže.

Najnovija dostignuća očekujemo početkom 2020. od vodećih svjetskih kompanija kao što su: Morpholio AR Sketchwalk, AR Measure, Augment, Fologram i neizostavne GAMMA AR.

Fotografije: dezzen.com, tehnot.com, ntellectsoft.com

About Stilistica

Stilistica je prvi bh. blog o dizajnu enterijera, produkt dizajnu i arhitekturi. Osnivačica bloga, Mersiha Karić je arhitektica i dizajnerica interijera. Kroz pisanje Mersiha istražuje svjetski i regionalni dizajn, prostor kao segment svakodnevnog života i piše o kreativnim i inspirativnim temama. Poštuje tradiciju, genius loci i ponajviše kreativne ljude koji žele biti agenti promjena na lokalnom, ali i globalnom tržištu.