Korpa

Arhitektura

Šest globalnih trendova dizajna

By Oktobar 4, 2019 No Comments

Od arhitekture preko tvrđava do interijera u boji bombona, Dezeen Awards 2019 je izdvojio šest najvećih trendova u dizajnu u ovoj godini. Rastuća upotreba pluta u arhitekturi i popularnost niskotehnoloških kabina postavljenih na udaljenim lokacijama također su se istakli među 903 projekata koji su ove godine na popisu arhitektonskih trendova.

Uži izbor projekta za 36 kategorija Dezeen Awards bit će objavljen putem interneta od 02. septembra 2019., a pobjednici će biti proglašeni na konferenciji Dezeen Day 30. oktobra. Za nagrade u različitim kategorijama prijavljeno je 4.500 projekata, a žiri je od pristiglih radova izdvojio šest trendova koji se već smatraju globalnim.

A o kojim trendovima je riječ, slijedi u nastavku:

Pluto

Lagani, visoko izolirajući i vatrootporni pluto je svestran i obnovljiv materijal, sakupljen iz kore stabala pluta-hrasta.

Osim svoje tradicionalne upotrebe, pluto se sve više koristi kao materijal za oblaganje u arhitekturi, uključujući Rundzwei Architekten, koji su ploče od otpadnog pluta iz vinske industrije iskoristili za oblaganje fasade kuće u Corkscrew u Berlinu.

Arhitekti Matthew Barnett Howland, Dido Milne i Oliver Wilton iskoristili su pluto još korak dalje, koristeći ga za stvaranje svega u domu, koji je primjereno nazvan Cork Houseu (Kuća od pluta) na jugu Engleske, uključujući podove, zidove i krovove. Montažni plutasti blokovi izrađeni su od pluto-šumskog otpada.

Tvrđave

Kuće koje izgledaju kao tvrđave tema su u užem izboru za 2019. godinu. M5 od Ipli Architects je zgrada zamišljena kao stražarski toranj u konzolnom bloku obloženom tamnim grafitom. Zaokružena je toniranim prozorima u crnim okvirima.

U Zurichu je Gus Wusterman dizajnirao pristupačnu kuću u monolitnom betonskom bloku, dok je u Sydneyu Killing Matt Woods upotrijebio pjegavu sivu boju kako bi stvorio betonski efekt bunkera u stanu.

MORQ je sagradio kuću u Perthu, koja izvana podsjeća na ojačanu betonsku tvrđavu, ali u njenom središtu skriva bujnu dvorišnu oazu.

Na otoku Man Foster Lomas je sagradio Sartfell kuću s betonskim zidovima u stilu bunkera s vlastitom bušotinom za vodu.

Priroda

Zgrade koje prihvaćaju prirodni svijet – ili ih priroda u potpunosti preuzima – još je jedan novi trend.

Planirane fasade jedan su od načina upoznavanja prirode, od kuće prekrivene vinovom lozom u Vijetnamu, Vo Trong Nghia, do prebivališta u Kuala Lumparu kod Formzeroa, to je niz betonskih kutija prekrivenih biljkama.

Na Baliju je Ibuku sagradio kuću Riverbenda, odmorište koje sjedi poput gnijezda bambusa nad rijekom; MAD je u Japanu izgradio tunel ispunjen umjetnošću koja predstavlja pet elemenata prirode; a u Norveškoj je prvi svjetski podvodni restoran Snøhetta uronio ispod Sjevernog mora.

Interijeri u boji bombona

Interijeri sa slatkom paletom boja još su jedan veliki trend ove godine. Adam Nathaniel Furman dizajnirao je tokijski stan u pastelnim duginim bojama, a u londonskom studiju 2LG preuredio je kuću u kontrastnim nijansama ružičaste i zelene bombone.

Child Studio je kafiće 1950-ih koristio kao nadahnuće za retro ružičasti vegan-pizza salon u Londonu, dok su u New Yorku, beauty brend Glossier i klub samo za žene, Wing uredili radne prostore u slatke nijanse.

Drvene fasade

Bilo da se radi o kućama na plaži ili u planinama, fasade od letvice od dasaka ove su godine su veliki hit.

GG-Loop je koristio tanke letvice od cedra kako bi okružili skup rezidencija u Amsterdamu, a svaka je postavljena pažljivo pod uglom za kontrolu nivoa svjetlosti koja ulazi u zastakljene zidove iza. U Hokkaidu, SAAD je koristio lokalno cedrovo drvo za oblaganje stambenog kompleksa.

U Viktoriji u Australiji, Kennedy Nolan, koristio je vrstu drveta koja će postati siva vremenom, dok su Austin Maynard arhitekti koristili drvene komade drveta za izradu cilindrične građevine s vibracijom na plaži.

Kabine

Udaljene kabine u divljim pejzažima još su jedan trend na listama Dezeen Awards 2019.

Spinn Arkitekter je u Norveškoj izgradio montažnu kabinu sa strukturom saća koja pruža utočište planinarima, a Snøhetta je dizajnirao i par kabina u Norveškoj kako bi poboljšao iskustvo oporavka bolničkih pacijenata.

Prikolica je jeftina, pokretna mikro kućica, koju je Invisible Studio napravio od pročišćenih materijala, a trenutno je postavljena u šumi u Engleskoj, dok je Klienhaus kabina napravljena od smreke i gline i postavljena na obronke brijega u Njemačkoj.

Leave a Reply