Arhitektura

17 najneobičnijih kuća širom svijeta

By Septembar 10, 2019 No Comments

Jedinstvene, genijalne, divne i arhitektonske kuće omogućuju vam da shvatite da mašta, kreativnost i strukturno znanje mogu postići nemoguće. Pogled na ove neobične domove može vas potaknuti i da i sami dizajnirate nešto egzotično!

Naš dom za nas je udobno boravište i teško da o njemu možemo razmišljati kao o arhitektonskom objektu. Dizajniramo ih prema našim ukusima i budžetu. Ali koliko često razmišljamo o kući koja izgleda kao da je van svih standarda? Ako želite biti posebni i napraviti nešto što se ne uklapa u već postojeće sheme i standarde, zašto ne biste započeli sa svojim domom? Zapravo, mijenjajući okruženje na kreativan način, možete probuditi kreativnog genija koji je u vama. Šta je za to bolje od kuće s izvanserijskim dizajnom? Širom svijeta postoje neke neobične kuće koje su apsolutno fascinantne. To bi vas moglo nadahnuti da smislite futuristički dizajn vlastite kuće. Dizajnirali su ih kreativni genijalci i teško je vjerovati da one stvarno postoje. Ove zadivljujuće kuće su jedinstvene i nezaboravne. Pogledajte neke od najkreativnijih kuća na svijetu:

Fallingwater kuća, Pennsylvania

Arhitekt Frank Lloyd Wright izgradio je 1930-ih. Kuća je smještena iznad vodopada i vjerojatno je jedna od najkreativnijih kuća koje ćete ikada vidjeti.

Kuća jaje

Arhitekt iz Pekinga, Dai Haifei, sagradio je inovativni minijaturni dom. Kuća jaja košta samo 954 dolara. Ima solarnu ploču i krevet za potrebe arhitekta. Haifei je ovaj jedinstveni dom osmislio kao odgovor na izuzetno visoke cijene nekretnina u Pekingu.

Aura

Aura sigurno spada u popis neobičnih domova širom svijeta. To je ultra moderna futuristička vila. Struktura je fizički prikaz Velikog vala, Kanagawa – uzorka drveta Hokusaija, poznatog japanskog umjetnika.

Uska kuća

Ovaj je dom jedan od najslađih domova na svijetu. Najšire tačka ove kuće iznosi 122 centimetra i nalazi se u Varšavi u Poljskoj. Izgrađena je između dvije zgrade i koristi se kao kuća za pisce koji prolaze kroz Varšavu. Kuća je poluprozirna, a bijeli interijer čine da izgleda prostranije nego što zapravo jest.

Čelična zgrada

Ova je zgrada projekt iz snova arhitekta Roberta Bruna, koji ju je započeo graditi 1973., a dovršio 2006. Ima tri nivoa, a zidovi su podesivi. S pogledom na kanjon Ransom, zgrada Čelik jedna je od najneobičnijih domova širom svijeta.

Casa Son Vida 1

Kuća od 789 kvadratnih metara na španskoj Majorci je moderna u svim aspektima. Super je luksuzna i gura granice u smislu arhitekture i tehnologije. Potpuno je van standarda, a njen cjelokupni dizajn naziva se “bujnim” i “nevjerovatnim”. To je čini jednim od najsjajnijih domova na svijetu.

Svjetionik

Ovaj dom nije svjetlo za brodove, ali može biti za svemirske brodove, jer njegova svijetla vjerojatno se mogu vidjeti iz svemira! Ova čarobna zgrada ima fantastičnih 420 000 sićušnih sijalica koje pokreće generator. Nalazi se u njemačkom Drensteinfurtu, a ponosni vlasnik mu je Gisbert Hiller.

Avio-hotel

Ovo je jedan od najneobičnijih domova širom svijeta. Riječ je o iskorištenom Boeingu 727 koji je spašen. Prevezen je dio po dio u nacionalni park Kostarike. Pogled sa ovog jedinstvenog hotela također je nevjerovatan i možda jednog dana možete otići tamo i ostati na odmoru.

Kupola, plaža Pensacola

Kupola je izgrađena na način da može podnijeti uragane, a to je zapravo i učinila. Tokom uragana, kuće oko nje bile su ili teško oštećene ili uništene, ali Kupola je bila gotovo netaknuta.

Naopaka kuća

Ovaj je dom dovršen je 3. septembra 2008. Smješten je u Njemačkoj i poznat je po neobičnom konceptu. Unutrašnjost, baš kao i vanjština je naglavačke i ljudi širom svijeta dolaze pogledati ovu naopaku kuću.

Toalet dom

Neki od nas najbolje razmišljaju unutar wc-a! Ova je kuća dizajnirana poput gigantskog toaleta. Njeno ime je Haewoojae, znači utočište u kojem možete riješiti svoje brige. Dizajner, predsjednik Svjetske udruge za toalet, dizajnirao je kako bi usmjerio pažnju na sanitarne probleme širom svijeta.

PAS kuća

U ovom domu možete skejtati bilo gdje i bilo kada – od poda i stropa do namještaja. Smještena je na Malibuu, a bizaran dom pripada bivšem svjetskom prvaku u skateboardingu Pierre Andre Senizerquesu.

Kuća strave u Poljskoj

Čuli ste za čudne i zastrašujuće ukrase tokom Noći vještica, ali šta je s toliko iskrivljenom kućom da je zaista ne trebate ukrašavati za Noć vještica? Pa, ova kriva kuća u poljskom stambenom trgovačkom centru arhitektonsko je čudo, a dizajni je inspirirani dječjom knjigom. Ne postoje ravne linije na vrhu ili na dnu. U stvari, izgleda poput topljenja zgrade koja bi se srušila svake sekunde.

Španjolska La Pedrera

Doslovno znači kuća, La Pedrera ili Casa Mila u Barceloni jedna je od najneobičnijih domova. Dizajniran od strane Antonija Gaudija, ova kuća je nekonvencionalna i ne sadrži nijednu ravnu crtu. Stepenice su kružne i cijela kuća izgleda poput remek-djela s prekrasnim, okruglim dizajnom.

Kanadsko stanište 67

Sjećate se kako smo se kao djeca igrali s kockicama? Izgradili bismo prekrasne kuće s raznobojnim kockicama naslagane jedna na drugu. Dizajn Habitat 67 u Montrealu inspiriran je dječjim igrama. Zgrada je uređena u obliku različitih kocki, koje su naslonjene jedna na drugu samo djelomično. Zbog toga mjesto izgleda zanimljivije, prostranije i održava udobnost i stabilnost. Moshe Safdie je dizajnirao ovu ljepoticu.

Kuće NLO-a na Tajvanu

Poznate kao Sanzhi kuće, izvorno su građene za potrebe odmora. Uprkos činjenici da su ove kuće sada srušene, bile su poznate u cijelom svijetu zbog svoje čudne sličnosti s letećim tanjirima. Štaviše, zgrada je bila ozloglašena, jer se tokom gradnje dogodio niz saobraćajnih nesreća, što je na kraju odvelo turiste.

Kubične kuće u Holandiji

Ako ste se ikada pitali mogu li kuće izgledati poput šume sada znate da može! Kubične kuće u Roterdamu, Holandija, savršen su primjer umjetne betonske šume, gdje su kocke raspoređene u različitim postavkama za šesterokut. Izdaleka izgledaju poput drveća i izgledaju kao šume žute boje. Ideja je inovativna i atraktivna, što konstrukciji daje potpunu sinkronizaciju.

Leave a Reply